Clicky


Particuliere opwekking bedreigt energiebedrijf

Particuliere opwekking bedreigt energiebedrijf
21-10-2013 10:23 | Binnenland | auteur De Redactie

(Novum) - De opkomst van energieopwekking door particulieren zorgt voor een zware druk op het verdienmodel van de grote energiebedrijven. Dat denkt de top van energiebedrijven, blijkt uit maandag verschenen onderzoek van adviesbureau PwC onder bestuurders van 53 energiebedrijven uit 35 landen.

Van de ondervraagde bestuurders verwacht 94 procent de komende tijd een complete transformatie van het verdienmodel. Bijna zestig procent stelt dat lokale opwek van met name zonne- en windenergie, door particulieren maar ook door boeren, hen dwingt tot deze aanpassing. Ruim tachtig procent ziet de verandering wel als een kans.

De groei van lokale opwekking van energie is nu nog voornamelijk door subsidie gedreven, ziet adviseur Jeroen van Hoof van PwC. Op de lange termijn zullen de kosten echter dalen, waardoor zelf energie opwekken populairder gaat worden, denkt het adviesbureau.

Als de energiebedrijven niet iets veranderen aan de manier waarop ze geld verdienen, gaat dat ten koste van hun marges en omzet. Het risico bestaat dan namelijk dat ze alleen nog maar als laatste back-upfaciliteit gaan functioneren als er niet voldoende aanbod is van zonne- en windenergie, vreest PwC.

De opkomst van particuliere energieopwekking is niet de enige bedreiging die de energiebestuurders op zich af zien komen, blijkt uit het onderzoek. Ook nieuwe technieken kunnen de traditionele verdienmodellen in gevaar brengen.

Als voorbeeld haalt PwC methanisatie aan, waarbij overtollige zonne- en windenergie wordt opgeslagen. Deze innovatie zou ook nieuwe kansen kunnen bieden aan de sector. "Deze techniek, die al kleinschalig mogelijk is, zou in een keer het opslagprobleem van duurzame opwekking kunnen oplossen en daardoor de markt opnieuw fundamenteel veranderen", schrijft PwC.