Transport Online - EenVandaag: vrachtwagenchauffeurs voelen zich onveilig [+video]

EenVandaag: vrachtwagenchauffeurs voelen zich onveilig

EenVandaag: vrachtwagenchauffeurs voelen zich onveilig [+video]
21-10-2013 10:16 | Criminaliteit | auteur De Redactie

HILVERSUM - Een derde van de vrachtwagenchauffeurs voelt zich nog steeds onveilig op en om de snelwegen. Dat blijkt uit een groot onderzoek in opdracht van Rijkswaterstaat onder vrachtwagenchauffeurs. En die onveiligheid zal in de toekomst alleen maar toenemen, vreest Transport en Logistiek Nederland (TLN).

Het is allesbehalve een nieuw probleem: zes jaar terug maakte EenVandaag er ook al een reportage over. Maar de afgelopen jaren zijn verschillende maatregelen genomen om de onveiligheid terug te dringen: zo werden parkeerplaatsen gesloten en kwamen er (betaalde) beveiligde terreinen met camera's en hekken. Op andere parkeerplaatsen parkeerplaatsen is meer verlichting gekomen en zijn bomen en struiken gekapt.

Volgens TLN is er wel sprake van verbetering maar de meeste plaatsen zijn er niet veel veiliger op geworden. Met name het veiligheidsgevoel onder vrachtwagenchauffeurs is laag: velen rijden liever langer door om toch thuis te kunnen overnachten.

Helpen die genomen maatregelen niet afdoende? In EenVandaag kwam onder meer Wim Hellegers van wegrestaurant Frans op den Bult, op de A1 tussen Hengelo en Oldenzaal aan het woord. Sinds enkele jaren is daar de enige betaalde en beveiligde parkeerplaats voor truckers in de regio. Daarnaast een reactie van Leander Hepp van Transport en Logistiek Nederland.

TLN roept Rijkswaterstaat op om vaart te maken met het veiliger maken van parkeerplaatsen langs het hoofdwegennet door middel van ondermeer licht en zicht en sanitaire voorzieningen.

TLN waarschuwt daarnaast dat dit gevoel van onveiligheid de komende jaren mogelijk zal toenemen door de verminderde prioriteit voor de aanpak van transportcriminaliteit. Met de komst van de Nationale Politie en het verdwijnen van het speciale landelijke team voor ladingdiefstallen en speciale Officier van Justitie, vreest TLN dat de aandacht voor transportcriminaliteit vermindert en te veel moet concurreren met andere vormen van criminaliteit. Hierdoor krijgen transportcriminelen weer meer ruimte om hun slag te slaan. Dit onderstreept volgens TLN nogmaals het belang van meer veiligheidsvoorzieningen en blijvende aandacht bij justitie voor transportcriminaliteit. ​

sitestat

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,863
Diesel1,498

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen