Clicky


Grote brand in Leeuwarden

Grote brand in Leeuwarden [+video]
19-10-2013 20:12 | Binnenland | auteur De Redactie

LEEUWARDEN(Novum) In het centrum van Leeuwarden woedt een grote brand. De brand begon in een kledingwinkel, maar woedt inmiddels in minstens vijf panden, waaronder in het geboortehuis van Mata Hari. Een man wordt vermist. Er wordt rekening mee gehouden dat hij in een van de brandende panden ligt, meldt een politiewoordvoerder.

Het vuur brak na 17.00 uur door nog onbekende oorzaak uit in de kledingwinkel aan de Kelders. De brand sloeg vervolgens over naar nabijgelegen panden. Een aantal mensen heeft rook ingeademd, maar zij zijn niet zwaargewond.

De meeste panden waarin brand woedt zijn winkelpanden met daarboven appartementen. Een van de brandende panden is het geboortehuis van Mata Hari, meldt een woordvoerder van de gemeente. Mata Hari, die eigenlijk Margaretha Geertruida Zelle heette, was een Nederlandse danseres die in 1917 door de Fransen wegens spionage werd veroordeeld wegens hoogverraad en werd gefusilleerd.

De politiewoordvoerder verwacht dat de schade aan de vijf panden groot is. Gemeente en politie waarschuwen voor instortingsgevaar. Bij de brand is mogelijk asbest vrijgekomen. Ook komt veel rook vrij. Omwonenden wordt aangeraden ramen en deuren gesloten te houden en de ventilatie uit te zetten.

Zeker vijftig mensen hebben hun woning moeten verlaten. De ontruimde woningen staan aan de Kelders, de achter deze straat gelegen Poststraat en de Minnemastraat. De bewoners brengen de nacht door bij vrienden of familie of kunnen slapen in het World Trade Center in Leeuwarden.

Iemand maakt een timelapse video waarin goed de grote brand te zien is: