Clicky

 Woningen Ede ontruimd na vondst chemische stoffen

Woningen Ede ontruimd na vondst chemische stoffen
18-10-2013 20:23 | Binnenland | auteur De Redactie

EDE (Novum) - De chemische stoffen in een kelderbox die aanleiding waren om vrijdagavond een appartementencomplex in Ede te ontruimen, lagen daar al jaren. De bewoners van het complex zijn woedend omdat ze het gevoel hebben dat ze al die tijd op een tijdbom hebben geleefd, zei burgemeester Cees van der Knaap in een persconferentie.

In een brief die donderdag werd gelezen door de broer van de recent overleden eigenaar van de kelderbox staat dat in een kluis mosterdgas ligt. Ook liggen er volgens de burgemeester andere stoffen die net zo gevaarlijk zijn. De politie onderzoekt hoe het mogelijk is dat een particulier aan deze stoffen kon komen. De 65-jarige eigenaar van de kelderbox was een gepensioneerd natuurkundeleraar.

Al die jaren dat de stoffen in zijn kluis lagen was er sprake van een stabiele situatie, benadrukte Van der Knaap. De situatie lijkt nog steeds stabiel omdat de agent en de brandweerman die de kluis openden nog altijd 'blaken van gezondheid', zei de burgemeester. Uit voorzorg meet defensie toch of er mosterdgas is vrijgekomen.

De dood van de gepensioneerde man werd rond 10 oktober ontdekt toen zijn buurvrouw hem al een paar dagen niet gezien had. Zij waarschuwde de politie, die de 65-jarige man in zijn woning vond. De politie vond toen al enkele chemische stoffen in zijn woning die ongevaarlijk bleven. Een lijkschouwer constateerde een natuurlijke dood, waarmee de zaak voor de politie was afgedaan.

Totdat de broer van de man in Almere een brief kreeg. De politie onderzoekt hoe het kan dat de brief pas donderdag is aangekomen. In de brief schreef de overledene aan zijn broer dat hij zeer voorzichtig moet omgaan met de stoffen die in zijn kluis liggen. De man waarschuwde de brandweer donderdag.

Omdat de situatie stabiel bleek, namen brandweer, gemeente, politie en defensie de hele vrijdag de tijd om de operatie zorgvuldig te plannen. Zolang de stoffen niet in beweging worden gebracht, zou er geen gevaar zijn. Daarom werden de omwonenden pas vrijdag om 18.15 uur geïnformeerd. Zij kregen vervolgens een halfuur om weg te gaan en werden opgevangen in een buurthuis.

De burgemeester heeft hen bezocht en merkte dat er veel woede is. "Niet op de gemeente, maar op die meneer." Van der Knaap verwacht niet dat de bewoners de nacht thuis kunnen doorbrengen. Voor hen zijn hotels geregeld.

Defensie bekijkt nog hoe de stoffen kunnen worden afgevoerd. Het bewegen van die stoffen is volgens Van der Knaap iets wat alleen specialisten kunnen doen.

Foto's

  • Rozseboom Ede
    Roseboom Ede
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,078
Diesel1,898

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats
meer logistieke marktplaats