Clicky


Aldi op vingers getikt door inspectie

Aldi op vingers getikt door inspectie
18-10-2013 10:29 | Arbeidsvoorwaarden | auteur De Redactie

(Novum) - Supermarktketen Aldi is door de Inspectie SZW op de vingers getikt vanwege zijn personeelsbeleid. De werkdruk bij de Aldi is te hoog en er is sprake van 'ongewenste omgangsvormen'. Verder spant Aldi zich onvoldoende in om gezondheidsschade door zware lichamelijke belasting te beperken. Dat staat in een brief aan de supermarkt die de NOS vrijdag online heeft gezet.

De inspectie deed van juni tot en met augustus onderzoek bij zowel het distributiecentrum als enkele filialen van de Duitse keten. In alle delen van het bedrijf ontbreekt een 'actuele, deugdelijke en volledige inventarisatie' van het risico op werkdruk. Leidinggevenden en medewerkers krijgen verder onvoldoende voorlichting en instructies over werkdruk en fysieke belasting en maatregelen die zij kunnen treffen om dit tegen te gaan.

Verder heeft de vertrouwenspersoon in het bedrijf nog een andere functie, waardoor deze onvoldoende onafhankelijk zou zijn. Ook ontbreekt het aan een regeling voor slachtoffers van interne ongewenste omgangsvormen en voor de aanpak van personeelsleden die zich schuldig maken aan ongewenst gedrag.

Een inspectiewoordvoerder laat weten dat de brief 'onlangs' is verstuurd. "Aldi heeft twee weken de tijd om haar reactie daarop te geven. Daarna stelt de inspectie haar definitieve eisen op", aldus de zegsman.

Aldi laat vrijdag in een verklaring weten dat inmiddels een begin is gemaakt met het implementeren van de verbeterpunten die de inspectie heeft aangedragen. "Wij nemen de uitkomsten van het onderzoek dan ook serieus en benadrukken dat wij naar structurele oplossingen streven."

De inspectie begon het onderzoek naar aanleiding van een zwartboek dat CNV Dienstenbond in juni aanbood aan de inspectie. Medewerkers kampen geregeld met rugklachten en pijn aan nek en armen, zei CNV-bestuurder Ben Hoogendam vrijdag tegenover de NOS.

Foto's

  • TRUCKSPOT DRACHTEN
    Aldi supermarkten