Transport Online - Dieselprijs in tien jaar explosief gestegen

Dieselprijs in tien jaar explosief gestegen

Dieselprijs in tien jaar explosief gestegen
18-10-2013 09:51 | Financieel | auteur De Redactie

ZOETERMEER - De dieselprijs is de afgelopen tien jaar met maar liefst 74 procent gestegen. Mede hierdoor is het goederenvervoer over de weg aanzienlijk duurder geworden voor Nederlandse bedrijven. Dit blijkt uit onderzoek van verladersorganisatie EVO.

EVO, belangenbehartiger van 20.000 handels- en productiebedrijven, inventariseert ieder jaar de kostenontwikkelingen in het wegvervoer. Leden van EVO onderhandelen op basis van dit onderzoek met transportondernemingen over het vervoer van hun goederen.

Kosten

Uit het onderzoek van EVO blijkt dat bedrijven die hun goederen met vrachtauto’s laten vervoeren, hun vervoerkosten ook dit jaar zagen stijgen. Een bedrijf dat goederen laat vervoeren in vrachtauto’s van 6 ton die jaarlijks 100.000 kilometer afleggen, is nu 2,2% duurder uit dan in oktober 2012. Bedrijven die kiezen voor grotere vrachtauto’s (23 ton) die eveneens 100.000 kilometer afleggen, kregen te maken met een kostenstijging van 2,6%.

Brandstof

De prijsstijging in het afgelopen jaar komt deels voort uit stijgende verzekeringspremies en rentekosten. De grootste uitgaven blijven echter loon- en brandstofkosten; bij een vrachtauto met 23 ton laadvermogen bedragen deze kosten respectievelijk 38 en 30 procent van de totale uitgaven. Uit het onderzoek van EVO blijkt dat de gemiddelde dieselprijs het afgelopen jaar opnieuw steeg – van 122,26 naar 124,10 eurocent. De afgelopen tien jaar is diesel 74 procent duurder geworden. Toen EVO eenzelfde onderzoek uitvoerde in 2004, bedroeg de dieselprijs nog slechts 81,51 eurocent.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,852
Diesel1,492

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen