Clicky


 


CPB: structurele werkgelegenheid stijgt 0,6 procent

CPB: structurele werkgelegenheid stijgt 0,6 procent
17-10-2013 17:09 | Algemeen | auteur De Redactie

DEN HAAG (Novum) - De structurele werkgelegenheid stijgt als gevolg van het vorige week gesloten begrotingsakkoord met 0,6 procent. Dat komt neer op zo'n veertigduizend banen. Dat blijkt uit de donderdag gepresenteerde doorrekening van het Centraal Planbureau.

De toename van de werkgelegenheid op lange termijn is gelijk aan de groei die in het regeerakkoord stond. De werkgelegenheidsdaling als gevolg van het in april gesloten sociaal akkoord wordt door de afspraken die het kabinet en oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP maakten tenietgedaan, aldus het planbureau.

Vooral de lagere zorgtoeslag zorgt ervoor dat werken meer loont. Het omlaag brengen van de werkgeverspremies voor arbeidsongeschiktheid en werkloosheid stimuleren bovendien de vraag naar arbeid. Dit geldt echter slechts voor de lange termijn; op de korte en de middellange termijn zijn de effecten op de arbeidsmarkt beperkt.

De consumptie van huishoudens neemt volgend jaar door het begrotingsakkoord toe met een kwart procent. De investeringen van bedrijven stijgen volgend jaar met hetzelfde percentage. De zogeheten mediane koopkracht daalt niet met een half procent, zoals in de kabinetsplannen staat die op Prinsjesdag werden gepresenteerd, maar stijgt met een kwart procent.

Al met al zijn de macro-economische effecten van het pakket zeer beperkt, concludeert het CPB.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,291
Diesel2,105

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions