Clicky


6000 Rotterdamse basisscholieren naar de haven

6000 Rotterdamse basisscholieren naar de haven
16-10-2013 16:49 | Haven Nieuws | auteur De Redactie

ROTTERDAM - Alle Rotterdamse basisschoolleerlingen van groep 6 of  7 maken vanaf dit jaar uitgebreid kennis met de Rotterdamse haven en het werk wat daar te doen is. Jongeren kiezen niet vaak voor een carrière in de haven uit onwetendheid. Op 16 oktober gaf wethouder Hugo de Jonge (Onderwijs, Jeugd en Gezin) het startsein van het havenprogramma Port Rangers. Leerlingen van twee deelnemende Rotterdamse basisscholen, de Wilhelminaschool en de Elisabethschool, gaan deze dag als eerste op excursie naar de haven bij EIC Mainport Rotterdam in Rozenburg.

 "Rotterdamse jongeren hebben vaak een beperkt beeld van de haven, terwijl juist daar veel vraag is naar goed opgeleid technisch en logistiek personeel", zegt wethouder De Jonge. "Dit havenprogramma maakt onderdeel uit van de Rotterdamse aanpak loopbaanoriëntatie. Want een goede en bewuste keuze maken voor een opleidingsrichting waarin ook werk te vinden is , dat is waar het om draait. Bovendien wordt in het programma aandacht besteed aan het belang van een duurzame haven." 

Aan het havenbezoek is een uitgebreid programma op de scholen gekoppeld. Deelnemende scholen hebben de keuze uit twee lespakketten: Steurtocht door de haven of Haven TaalTrip. Docenten kunnen het lesmateriaal gebruiken in vakken zoals aardrijkskunde, biologie en taal. Voor de scholen zijn aan deelname geen kosten verbonden.

Op school gaat de docent samen met de leerlingen aan de slag met het lesmateriaal en vertellen medewerkers van bedrijven in de haven tijdens gastlessen over hun werk. Daarna volgt de havenexcursie naar locaties zoals het EIC Mainport Rotterdam. Tot slot maken de leerlingen een werkstuk over de haven.

In 2013 starten de eerste 750 leerlingen met Port Rangers. Binnen afzienbare tijd wordt het programma aan alle 230 Rotterdamse basisscholen aangeboden (zo’n 6.000 leerlingen per jaar). "Een kennismaking met de Rotterdamse haven hoort een vast onderdeel te zijn van het lesprogramma op Rotterdamse basisscholen", stelt Steven Lak, voorzitter Deltalinqs. "De haven dient een groot maatschappelijk belang door de bijdrage aan de economie en de perspectieven voor de regionale arbeidsmarkt. Daarom zetten de Gemeente Rotterdam, Havenbedrijf Rotterdam en Deltalinqs zich - ook in de nieuwe collegeperiode 2014-2018 - in voor continuering van de havenlessen."
 
Organisatie

Het gezamenlijke programma Port Rangers wordt uitgevoerd door EIC Mainport Rotterdam (lespakket “Steurtocht door de haven”) en JINC (lespakket “Haven TaalTrip”) in samenwerking met gemeente Rotterdam, het Havenbedrijf Rotterdam en  Deltalinqs. Partijen maken dit havenprogramma de komende 8 jaar mogelijk.