Clicky


'Nederland negeerde waarschuwingen Arctic Sunrise'

'Nederland negeerde waarschuwingen Arctic Sunrise'
16-10-2013 11:50 | Algemeen | auteur De Redactie

(Novum) - Rusland heeft Nederland meerdere keren gewaarschuwd over de activiteiten van het Greenpeace-schip Arctic Sunrise, maar Nederland heeft daar niet op gereageerd. Dat stelt de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov woensdag op Twitter.

Verder is het schip een kwestie waarover de Russische rechtbank moet beslissen, aldus Lavrov. Justitie in Rusland is er zeker van dat de bemanning van de Arctic Sunrise internationale wetgeving heeft geschonden, vervolgt de minister.

De dertig opvarenden van het schip zitten sinds vorige maand vast in de Russische havenstad Moermansk. Hun schip werd door de Russische kustwacht geënterd tijdens een protestactie bij een Russisch boorplatform. Nederland stelde Rusland een arbitrageprocedure voor in de zaak, waarmee Rusland akkoord ging. De procedure moet duidelijk maken of de Russen het recht hadden om het schip in beslag te nemen.

Ondertussen staan de diplomatieke betrekkingen tussen de twee landen sterk onder druk vanwege de mishandeling van een Nederlandse diplomaat in Moskou dinsdagavond en de eerdere aanhouding van de Russische diplomaat Dmitri Borodin in Den Haag.