Clicky


ILT gaat verkeersproducten inspecteren

ILT gaat verkeersproducten inspecteren
15-10-2013 10:23 | Algemeen | auteur De Redactie

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) inspecteert vanaf dit najaar of bepaalde verkeersproducten die te koop worden aangeboden, voorzien zijn van het verplichte goedkeuringsnummer. Dit jaar nog worden onaangekondigde inspecties gedaan bij ongeveer 250 verkooppunten in Nederland. Daarbij kijkt de ILT ondermeer naar nieuw te koop aangeboden onderdelen zoals trekhaken, uitlaten, spiegels, verlichting en katalysatoren. Ook randarapparatuur, nieuw te koop aangeboden personenauto’s, bedrijfsauto’s, motoren, bromfietsen, bussen, aanhangwagens en tractoren vallen onder het toezicht van de ILT.

Aan het individuele of type-goedkeuringsnummer op het verkeersproduct ziet de inspecteur of het verkeersproduct voldoet aan de Europees voorgeschreven technische en administratieve standaards. De RDW en andere Europese goedkeuringsinstanties houden toezicht op het goedkeuringsnummer tijdens de fabricage. ILT houdt toezicht op de verkeersproducten zodra ze in Nederland op de markt verschijnen.

De ILT-inspecteurs inspecteren niet alleen deze verkeersproducten maar ook banden, die volgens de Europese regels bij verkoop voorzien moeten zijn van een bandenlabel. Dat label moet aanwezig zijn bij banden die vanaf 1 juli 2012 zijn geproduceerd en vanaf 1 november 2012 te koop worden aangeboden. Een bandenlabel geeft informatie over de relatie tussen band en brandstofgebruik, grip op nat wegdek en geluidsbelasting.
Het toezicht op verkeersproducten en bandenlabels is een nieuwe toezichtstaak voor de ILT.

Na de onaangekondigde inspectie krijgt het verkooppunt altijd een brief over wat is geconstateerd. Bij een lichte overtreding volgt een waarschuwing, bij ernstigere overtredingen kan de inspecteur een last onder dwangsom opleggen of, bij bewuste, herhaalde overtreding, een proces-verbaal.