Clicky


FNV wijst begrotingsakkoord af

FNV wijst begrotingsakkoord af
14-10-2013 23:30 | Algemeen | auteur De Redactie

WOERDEN (Novum) - Vakcentrale FNV is het 'totaal oneens' met het vrijdag gesloten begrotingsakkoord. Dat zei voorzitter Ton Heerts maandagavond na overleg met de leden, die unaniem tegen de plannen van het kabinet stemden. Heerts herhaalde dat hij zich niet kan vinden in de zes miljard euro aan bezuinigingen die het kabinet wil doorvoeren.

Het sociaal akkoord laat de FNV-voorman echter nog niet vallen. "Onze handtekening staat nog steeds onder het sociaal akkoord", aldus Heerts. "We hebben in het voorjaar goede afspraken gemaakt. Dat die nu worden opengebroken vind ik niet fatsoenlijk. De afspraak is niet langer afspraak."

Naast de bezuinigingen zijn de FNV-leden het ook niet eens met de uitvoering van de participatiewet. Nieuwe onderhandelingen om tot een compromis te komen, wijst Heerts echter resoluut af. "Wij gaan niet onderhandelen over het sociaal akkoord", zei hij. "Als we dat gaan doen, dan blijven we bezig."

In het begrotingsakkoord spraken het kabinet, D66, SGP en ChristenUnie onder meer af dat de versobering van de WW en de versoepeling van het ontslagrecht eerder ingaan. Daarnaast willen de partijen volgend jaar tweemaal zoveel mensen met een beperking aan het werk krijgen als in het sociaal akkoord was afgesproken.

Heerts reageerde vrijdag al kritisch op die begrotingsafspraken. De FNV-voorzitter noemde de bezuinigingen toen ook als voornaam bezwaar. Toch hield hij wel de deur open voor eventuele steun voor de kabinetsplannen, omdat zijn leden zich nog moesten uitspreken over de aanpassingen.

De voorzitter van Nederlands grootste werknemersorganisatie wil nu eerst met de Stichting van de Arbeid overleggen over de bezwaren die zijn leden hebben met het begrotingsakkoord. De stichting, het officiële orgaan voor werkgevers en werknemers, komt dinsdag bijeen. Daarbij zijn onder meer ook werkgeversorganisatie VNO-NCW en vakcentrale CNV aanwezig.

CNV liet eerder op de dag weten het begrotingsakkoord wel te steunen, ondanks de wijzigingen ten opzichte van het sociaal akkoord. De vakcentrale besloot dat na bestuurlijk overleg met alle CNV-bonden. Wel zei voorzitter Jaap Smit enige moeite te hebben met het 'shoppen in gesloten akkoorden'.

De vakcentrale zag de verbeterde koopkracht voor middeninkomens en de extra investering in het onderwijs echter als extra winstpunten. "Dat de inhoudelijke ideeën van de sociale partners over onder meer het ontslagrecht nu een breed politiek draagvlak hebben in het begrotingsakkoord, is eveneens winst", aldus de CNV-voorman.

Ook werkgeversvoorman Bernard Wientjes liet zich positief uit over de plannen van het kabinet. Toch had ook Wientjes vrijdag enkele opmerkingen over het begrotingsakkoord. Hij zei toen ervan uit te gaan dat die 'terechtkomen waar ze horen te komen, op de onderhandelingstafel'.