Clicky


Rutte bezoekt Patriot-eenheden in Turkije

Rutte bezoekt Patriot-eenheden in Turkije
13-10-2013 19:58 | Binnenland | auteur De Redactie

(Novum) - Premier Mark Rutte heeft zondag een bezoek gebracht aan de militairen die in de Turkse stad Adana deelnemen aan de Patriot-missie. Hij liet zich met commandant der strijdkrachten generaal Tom Middendorp bijpraten over de missie die erop gericht is Turkije te beschermen tegen mogelijke raketaanvallen uit Syrië, laat defensie zondagavond weten.

De Nederlandse Patriots werden in januari naar Turkije gestuurd toen dat land de NAVO had gevraagd zijn bevolking en grondgebied te helpen beschermen langs de grens met het door een burgeroorlog verscheurde Syrië. Bij de missie zijn zo'n 250 Nederlandse militairen betrokken.

Naast Nederland beschikken alleen de NAVO-landen Duitsland en de Verenigde Staten over Patriots. Ook die landen hebben hun raketafweersysteem ingezet voor Turkije.

De premier werd zondag bij aanvang van zijn bezoek telefonisch welkom geheten door de Turkse premier Reçep Tayyip Erdogan. Vervolgens werden Rutte en Middendorp rondgeleid. Ze bezochten onder meer het commandocentrum en een Patriot-vuureenheid. Ook sprak de premier met de militairen, voor wie hij naar eigen zeggen 'enorm veel respect' heeft. "Ik ben opnieuw onder de indruk van hun professionaliteit. Ze zijn ver en lang weg bij hun gezinnen en vrienden voor de vrede en veiligheid."

Rutte zei verder dat Nederland de Organisatie voor het Verbieden van Chemische Wapens (OPCW) geld, logistieke hulp en personeel heeft aangeboden om te helpen bij de ontmanteling van het chemische wapenarsenaal van Syrië. Hij noemde de Nobelprijs voor de vrede die de OPCW vrijdag kreeg toegekend een 'opsteker' voor de organisatie bij 'deze lastige taak'.