Transport Online - Akkoord kleinmetaal, hardere acties grootmetaal

Akkoord kleinmetaal, hardere acties grootmetaal

Akkoord kleinmetaal, hardere acties grootmetaal
11-10-2013 21:05 | Algemeen | auteur De Redactie

UTRECHT (Novum) - De werknemers in de kleinmetaal hebben een nieuwe cao. De bonden hebben hierover vrijdag een akkoord bereikt met werkgeversorganisatie FWT. Tegelijkertijd hebben de werkgevers in de grootmetaal van de vakbonden een week de tijd gekregen om ook op de looneisen in te gaan, anders volgen er hardere acties.

De 325 duizend mensen in de kleinmetaal, waaronder installateurs, schadeherstellers en metaalbewerkers, krijgen er in de nieuwe cao 3,5 procent bij in 22 maanden. De loonsverhoging is opgebouwd uit anderhalf procent structurele loonsverhoging en het gedeeltelijk verschuiven van de betaling van twee premies van de werknemer naar de werkgever.

Jongeren met een diploma krijgen daar per 1 januari ook nog eens drie procent extra bij. Werknemers krijgen daarnaast de mogelijkheid om hun verlofdagen, overwerkdagen en vrije dagen vanwege hun leeftijd te benutten om een vierdaagse werkweek mogelijk te maken.

De werkgevers en werknemers hebben daarnaast afspraken gemaakt over de gelijke beloning voor Nederlanders en werknemers van over de grens. Binnenkort worden bovendien afspraken gemaakt over een sectorplan om meer banen te creëren in de sector. De nieuwe cao geldt van afgelopen 1 mei tot eind februari 2015.

De bedrijven in de grootmetaal, waaronder auto- en machinefabrikanten en scheepsbouwers, hebben tot volgende week vrijdag gekregen om ook alsnog aan de eisen van de bonden in te gaan. De werknemers willen net als in de kleinmetaal meer loon en 'waardering voor hun vakmanschap'. Als de week bedenktijd zonder resultaat voorbijgaat, volgen waarschijnlijk stakingen van meerdere dagen.

De werknemers in de metaalsector hebben de afgelopen drie weken estafettestakingen gehouden. Elke maandag en vrijdag werd bij andere bedrijven en in andere regio's het werk neergelegd.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,743
Diesel1,407

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions