Clicky


OM verdenkt broer Badr Hari van meineed

OM verdenkt broer Badr Hari van meineed
11-10-2013 10:09 | Binnenland | auteur De Redactie

AMSTERDAM (Novum) - De broer van Badr Hari heeft vrijdag de schuld op zich genomen van een deel van het geweld in Club Air in juli 2011. Het Openbaar Ministerie denkt dat Yassin liegt en vroeg de rechtbank een akte van meineed op te stellen. Hij heeft ondanks zijn ontkenning wel degelijk geschopt, zei de officier.

De rechtbank laat nu geen akte van meineed opstellen, zei een van rechters na een schorsing. Na de zitting wordt het proces-verbaal van de zitting vergeleken met verklaringen in eerdere verhoren. Het OM heeft een eigen bevoegdheid onderzoek te doen naar meineed. Daardoor kan Yassin later mogelijk worden gearresteerd.

Yassin verklaarde dat hij twee klappen heeft uitgedeeld, en dat hij daarna werd weggetrokken door zijn broer. Hij zei verder in de rechtbank dat hij als eerste sloeg, maar dat heeft hij volgens het OM niet tegen de politie gezegd. Ook heeft hij niet tegen de politie verklaard dat Badr helemaal geen geweld heeft gebruikt in de club, terwijl hij dat wel zei in de rechtszaal.

Het slachtoffer, clubeigenaar Jeroen van den Berg, kreeg naar eigen zeggen ook een trap tegen zijn hoofd en liep ernstige schade aan onder meer zijn gebit op. Van den Berg zou volgens Yassin een slaande beweging naar Badr Hari hebben gemaakt. Hij sloeg daarna 'richting het gezicht' van Van den Berg, die vervolgens viel. Toen trok Badr hem weg. Hij ontkende te hebben geschopt.

Een vriend van Yassin, ene Nabil, zou ook hebben geslagen, maar dat heeft Badrs broer niet gezien. "Het was volle bak daar." Volgens Van den Berg heeft ook Hari hem mishandeld, maar dat heeft Yassin ontkend. Hij verklaarde dat hij wel vaker voor zijn broer wordt aangezien.

Nabil heeft verklaard dat het na de klappen van Yassin, een industrieel reiniger, helemaal losging. Dat heeft Yassin naar eigen zeggen niet gezien. Het OM stelt dat Yassin bij de politie wel heeft verklaard dat Nabil ook bij het geweld was betrokken.

Yassin Hari legde voordat hij begon te praten de belofte af de waarheid te spreken. Volgens Hari's advocaat spreekt hij de waarheid. Zij betichtte het OM van 'spierballengedrag', en zei te vrezen dat het OM Yassin mogelijk later afvoert naar een cel.

Wij zijn zeer zorgvuldig te werk gegaan, zei raadsvrouw Bénédicte Ficq. "Ik heb de zaak niet voorbereid met Yassin, of de verklaring een bepaalde richting in gestuurd. Dat zou strafbaar zijn."

Er is niets raars onder de zon als getuigenverklaringen elkaar tegenspreken, zei Ficq. "Er was veel herrie in Club Air en het was chaotisch. Misschien heeft u het wel gevoeld dat Yassin de waarheid sprak en dingen zei die hij niet eerder tegen de politie heeft verklaard."

Het Openbaar Ministerie hield voet bij stuk. "Als wij vaststellen dat de getuige niet de waarheid spreekt is het ons recht een akte van meineed op te laten stellen", zei de officier.

De rechtbankvoorzitter zei vooralsnog niets te vinden van de aantijging van het OM.