Clicky


Historisch schip gevonden in het Zwartewater

Historisch schip gevonden in het Zwartewater
11-10-2013 09:46 | Algemeen | auteur De Redactie

HASSELT - In het Zwartewater bij Hasselt (gemeente Zwartewaterland) is een wrak gevonden van een schip, dat gedateerd wordt op het begin van de 16e eeuw. Het betreft een dertig meter lang schip, dat volgens experts waarschijnlijk zeevarend was. Waardebepalend onderzoek moet meer informatie opleveren over deze bijzondere vondst.

Bij een zoektocht naar een gezonken plezierjacht werd door Rijkswaterstaat op de bodem van het Zwartewater een verhoging en houtwerk gevonden. Door duikers zijn houtmonsters genomen op basis waarvan de datering heeft plaatsgevonden. Daarnaast heeft Rijkswaterstaat dieptesonar laten maken, waaruit blijkt dat het schip op zijn kant ligt. Deze vondst kan worden vergeleken met een schip uit rond 1530, aangetroffen in het IJsselmeer in jaren tachtig van de vorige eeuw en de Kamper kogge uit 1440 die vorig jaar werd gevonden.

Het historische wrak ligt in de vaargeul van het Zwartewater op een diepte van vijf meter. Het object vormt geen obstakel voor de scheepvaartverkeer.

De gemeente Zwartewaterland gaat samen met de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed een waardebepalend onderzoek uitvoeren. Daarna wordt in overleg met alle partijen gekeken hoe de archeologische vondst veiliggesteld kan worden.