Clicky


Economie niet meer enige factor consumentenstemming

Economie niet meer enige factor consumentenstemming
10-10-2013 13:15 | Algemeen | auteur De Redactie

AMSTERDAM(novum) - De economie is sinds de kredietcrisis niet meer de enige factor die het consumentenvertrouwen in Nederland bepaalt. Uit donderdag gepubliceerd onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat sinds 2008 ook het vertrouwen in de bankensector, Europa en de Nederlandse politiek een rol speelt.

Het consumentenvertrouwen ligt sinds het uitbreken van de kredietcrisis in 2008 steeds lager dan voorspeld. De voorspellingen van het vertrouwen werden altijd gebaseerd op algemene economische factoren, zoals de werkloosheid, de huizenprijs en de gevoelsinflatie.

DNB heeft onderzocht welke factoren ook moeten worden betrokken bij de voorspellingen. Dat blijken het vertrouwen in de financiële sector en de Europese instanties en het oordeel van burgers over de politieke stabiliteit in Nederland te zijn.

Het vertrouwen in banken is sinds de kredietcrisis laag. In Europa is minder vertrouwen sinds de Europese schuldencrisis. Burgers zijn daarnaast door het vallen van alle kabinetten sinds 1998 onzeker over de economische koers van Nederland.

Door de grotere invloed van het vertrouwen in de bankensector, Europa en de politiek op de consumentenstemming duurt het volgens de DNB-onderzoekers veel langer voordat consumenten weer optimistischer worden. "Het herstel van vertrouwen kost namelijk tijd."