Clicky


'Documenten Snowden over Nederland snel openbaar'

'Documenten Snowden over Nederland snel openbaar'
10-10-2013 09:30 | Binnenland | auteur De Redactie

(Novum) - De Amerikaanse journalist Glenn Greenwald, die de gestolen documenten van klokkenluider Edward Snowden publiceert, komt binnenkort met onthullingen over spionageactiviteiten in Nederland. Dat zegt hij donderdag in een interview met de Volkskrant.

"De onthullingen over Nederland komen binnenkort. Jullie hebben nog geen idee van de omvang van de Amerikaanse spionage in Nederland", aldus Greenwald. Hij stelt veel materiaal over Nederland te hebben. "Maar daar kan inhoudelijk nog niet op ingaan. Dat kan pas als ik door het hele journalistieke proces ben gegaan. De toon van het debat zal waarschijnlijk wel veranderen zodra de onthullingen er zijn", zegt hij. Tot nu toe reageerde het kabinet terughoudend op de onthullingen van Snowden.

De Amerikaan publiceert sinds juni aan de lopende band geheime informatie over de spionageactiviteiten van Amerikaanse veiligheidsdiensten. Ze kregen het materiaal van Snowden, die tienduizenden geheime documenten van de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA stal.