Clicky


Russen claimen vondst drugs op Arctic Sunrise

Russen claimen vondst drugs op Arctic Sunrise
09-10-2013 15:06 | Algemeen | auteur De Redactie

(Novum) - Bij een doorzoeking van het Greenpeace-schip de Arctic Sunrise zijn vermoedelijk drugs gevonden. Dat heeft een vertegenwoordiger van het Russische Onderzoekscomité woensdag gezegd tegen het Russische persbureau Interfax. Het zou volgens hem gaan om morfine en delen van de papaverplant waarvan drugs kunnen worden gemaakt.

"We gaan na waar deze stoffen vandaan komen en waar ze toe dienden", aldus Vladimir Markin. Of de stoffen in de ziekenboeg zijn gevonden is onduidelijk. Morfine wordt wel gebruikt als pijnstiller.

Greenpeace laat in een reactie weten dat er geen drugs aan boord van het schip waren. "We kunnen slechts aannemen dat de Russische autoriteiten doelen op medicamenten die onze schepen volgens internationale regels aan boord moeten hebben", zo staat in een verklaring op de website van de milieuorganisatie.

Sommige van de medicamenten lagen opgeslagen in een safe waar alleen de kapitein en de scheepsarts toegang toe hadden. Greenpeace spreekt van een lastercampagne die de aandacht moet afleiden van de groeiende verontwaardiging over de inbeslagname van de Arctic Sunrise.

De Arctic Sunrise, die onder Nederlandse vlag vaart, werd vorige maand geënterd door de Russische kustwacht en naar Moermansk gesleept. De dertig opvarenden worden verdacht van piraterij.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) zei vorige week meer duidelijkheid te willen over de inbeslagname van het schip door de Russen. Als een arbitrageprocedure om het schip terug te krijgen niet snel wat oplevert, stapt Nederland naar een internationaal gerechtshof.

De diplomatieke betrekkingen met Rusland kwamen maandag verder onder druk te staan toen bekend werd dat de politie in Den Haag afgelopen weekeinde de tweede man van de Russische ambassade had opgepakt. Volgens de Russen is de arrestatie van een diplomaat een grove schending van het Verdrag van Wenen, dat diplomaten onschendbaarheid verleent.