Clicky


Nederland en Vlaanderen gaan nauwer samenwerken op gebied van logistiek en transport

Nederland en Vlaanderen gaan nauwer samenwerken op gebied van logistiek en transport
09-10-2013 12:14 | Transport | auteur De Redactie

DEN HAAG/BRUSSEL -

Minister-president Rutte en de Vlaamse minister-president Peeters hebben vandaag in Maastricht gesproken over het versterken van de economische banden tussen Nederland en Vlaanderen. Bij het overleg waren ook minister Kamp van Economische Zaken, minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu en hun Vlaamse collega’s minister Lieten van Innovatie, Overheidsinvesteringen, Media en Armoedebestrijding en minister Crevits van Mobiliteit en Openbare Werken aanwezig.

Er is afgesproken intensiever samen te werken op het gebied van innovatie, logistiek en transport. Ook zullen Nederland en Vlaanderen vaker gezamenlijk een beroep doen op EU-fondsen. Het is de tweede keer dat beide regeringen elkaar in deze vorm hebben gesproken. In 2011 vond een vergelijkbare top plaats in het Vlaamse Bornem. In de tussenliggende twee jaar is veel bereikt. Zo was er een gezamenlijke Nederlands-Vlaamse handelsmissie naar Texas en is nauw samengewerkt bij de ontwikkeling en financiering van de nieuwe zeesluis in het kanaal Gent-Terneuzen. Verder heeft een Vlaams-Nederlandse Denkgroep Toekomstverkenning in opdracht van Rutte en Peeters aanbevelingen gedaan voor verbetering van de wereldwijde concurrentiepositie van Nederland en Vlaanderen.

Conclusies regeringsoverleg

De regeringen van Nederland en Vlaanderen hebben afgesproken intensiever samen te werken op het gebied van innovatie en van logistiek en transport, samen met het bedrijfsleven, kennisinstellingen en andere overheden. Zo zal er vaker samen worden opgetrokken op het terrein van hightech, bijvoorbeeld bij de ontwikkeling van het Nederlands-Vlaamse R&D innovatiecentrum Holst in Eindhoven en door met een gezamenlijke lange termijn visie te komen.
Rutte en Peeters zijn enthousiast over de toenemende samenwerking tussen de Nederlandse en Vlaamse chemiesector langs het Kanaal Gent-Terneuzen. Zij willen verdere concrete voornemens op dit gebied faciliteren en actief toenadering tot andere regio’s stimuleren, in het bijzonder Noordrijn-Westfalen.

Samen met belanghebbenden wordt onderzocht hoe een gezamenlijk R&D-programma voor duurzame chemie opgesteld kan worden voor onderzoek naar industriële biotech, polymeertech en carbon capture and use.

De Nederlandse en Vlaamse regering hebben verder afgesproken een gezamenlijke bijeenkomst te organiseren in de topsector gezondheidswetenschappen en gezondheidszorg. Doel van deze bijeenkomst is te bespreken hoe door publieke en private partners in Nederland en Vlaanderen meer en beter kan worden samengewerkt op het gebied van zorginnovatie.  Projecten door het bedrijfsleven, kennisinstellingen en lokale en regionale overheden zullen worden aangemoedigd.

Nederland en Vlaanderen zullen ook meer samen optrekken in Europese financieringsprogramma’s die zich richten op innovatie en onderzoek. Afgesproken is dat de samenwerking in de zogenaamde  Interregprogramma’s voor grensoverschrijdende ontwikkeling zich vooral zal richten op innovatieve projecten. Bij het Interregprogramma zullen belangrijke partners als de regio Groot-Rijnmond en de Drechtsteden nauwer worden betrokken, zodat het programma beter aansluit op het economische netwerk in de Vlaams-Nederlandse delta.

De beide regeringen zullen zich nog sterker inzetten voor een goede infrastructuur binnen de Vlaams-Nederlandse delta en voor de ontsluiting ervan naar het achterland. De regeringen zien grote meerwaarde in het gezamenlijk uitvoeren van studies naar transport- en logistiekroutes. Nederland en Vlaanderen gaan ook nauwer samenwerken bij milieudienstverlening aan de scheepvaart, bijvoorbeeld waar het gereguleerde afvallozing en de inzameling van scheepsafval in zeehavens betreft.

Er zal meer kennis worden uitgewisseld over het benutten van LNG als brandstof voor schepen. Verder wordt gewerkt aan een agenda voor een gemeenschappelijke en samenhangende ruimtelijke ordening die bijdraagt tot een betere concurrentiepositie van Nederland en Vlaanderen. Hierbij wordt ook gelet op de leefbaarheid. Gelet op de positieve ervaring met de succesvolle handelsmissie naar Texas worden de mogelijkheden verkend om de Nederlandse en Vlaamse gezamenlijke belangen verder samen te promoten in het buitenland. Over twee jaar zullen de Nederlandse en Vlaamse regering de voortgang bespreken van de afspraken die tijdens de top zijn gemaakt.

Overig

Ook op andere terreinen is de samenwerking tussen Nederland en Vlaanderen hecht en willen beide regeringen deze verder versterken. Nederland en Vlaanderen delen een taal en cultuur. Daarom willen zij zich in het buitenland op het culturele vlak vaker gezamenlijk presenteren, bijvoorbeeld tijdens de Frankfurter Buchmesse in 2016. Ook grensoverschrijdende samenwerking op het gebied van arbeid blijft een belangrijk aandachtspunt. Tot slot zal ook op het terrein van onderwijs en onderzoek vaker samen worden opgetrokken. De Nederlandse en Vlaamse universiteiten zijn daarover in overleg, evenals de Nederlandse Adviesraad voor het Wetenschaps-en Technologiebeleid en de Vlaamse Raad voor Wetenschap en Innovatie. Voor fundamenteel onderzoek werken de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek en het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen een voorstel uit over verdere samenwerking in een gemeenschappelijke onderzoeksruimte.