Clicky


Bevoorrading winkels grootste administratieve last

Bevoorrading winkels grootste administratieve last
09-10-2013 09:29 | Financieel | auteur De Redactie

ZOETERMEER - De bevoorrading van winkels in binnensteden is onnodig ingewikkeld door een wirwar aan regels. Deze regeldruk, die het bedrijfsleven een half miljard euro per jaar kost, staat daarom op nummer één in de Top 10 Administratieve Lasten en Overbodige Regels van verladersorganisatie EVO. EVO, belangenbehartiger van 20.000 handels en productiebedrijven, stelt jaarlijks een Top 10 samen met daarin lasten en regels waarvan haar leden de meeste hinder ondervinden.

Winkels

Omdat gemeenten hun eigen regels voor het goederenvervoer van en naar winkels opstellen, zijn er op dit moment 408 verschillende handboeken met meer dan 1600 regels voor stedelijke distributie. Dit staat een efficiënte goederenstroom in de weg. In de meeste steden geldt bijvoorbeeld een ontheffing per kenteken, waardoor een ondernemer voor al zijn vrachtwagens (die hij wisselend wil inzetten) verschillende ontheffingen moet aanvragen en betalen.

Top 10

Op de tweede plaats van de Top 10 staat de wet die bedrijven verplicht een vergunning te hebben als ze andermans goederen zwaarder dan 500 kilogram vervoeren. Omdat de Europese richtlijn op 3.500 kilo ligt, is de Nederlandse wet een overbodige regel die het bedrijfsleven benadeelt. De dubbele controles om de herkomst en oorsprong van goederen aan te tonen, staan op de derde plaats. Zowel de douane als de Kamer van Koophandel (KvK) valideren exportdocumenten – dit moet in een aantal situaties zelfs fysiek, voorzien van een stempel. Dit leidt tot dit langere reisafstanden en dus hogere kosten.

De complete Top 10:

  1. Bevoorrading winkels veel te ingewikkeld
  2. Overbodige vergunningseisen wegvervoer
  3. Dubbele exportcontroles, dubbele lasten
  4. Overvloed aan fysieke controles zeecontainervervoer
  5. Onnodige boetes door verlopen Eurovignet
  6. Te hoge bedragen voor tachograafkaarten
  7. Veiligheidsdiensten werken niet samen, maar doen hetzelfde
  8. Nieuwe douanewetgeving zorgt voor data-explosie
  9. Ontspoorde bevoegdheden gevaarlijke stoffen op het spoor
  10. Gemeente weert geparkeerde bestelauto

Kabinet

Het kabinet wil de regeldruk in deze kabinetsperiode met 2,5 miljard euro terugdringen. EVO ziet de Top 10 dan ook als een concreet handvat voor het kabinet om de administratieve lasten terug te dringen. Machiel van der Kuijl, algemeen directeur van EVO, overhandigt de Top 10 daarom vanmiddag aan de minister van Economische Zaken, Henk Kamp.