Clicky


Kabinet en oppositie bijeen voor 'cruciaal gesprek'

Kabinet en oppositie bijeen voor 'cruciaal gesprek'
07-10-2013 23:57 | Politiek & Verkiezingen | auteur De Redactie

DEN HAAG (Novum) - De fractieleiders van D66, GroenLinks, ChristenUnie en de SGP zijn maandagavond rond 22.00 uur aangekomen voor een nieuwe overlegronde over steun aan de begroting voor 2014. Ook premier Mark Rutte (VVD) is daarbij aanwezig. Volgens Alexander Pechtold wordt het een 'cruciaal gesprek', zei hij voorafgaand aan het overleg.

Hij wil dat het kabinet duidelijk kiest welke kant het op gaat. "Alles en iedereen schreeuwt om duidelijkheid, om regie van het kabinet. Dat zal het kabinet ook moeten geven", zei hij. "Het is nog steeds niet duidelijk of het kabinet vasthoudt aan die zes miljard aan bezuinigingen."

Pechtold staat achter die zes miljard, en wil bovendien de arbeidsmarkt sneller hervormen. Hij lijkt hiermee op ramkoers te liggen met Bram van Ojik (GroenLinks), die zich verzet tegen een bezuinigingspakket ter grootte van zes miljard en zich bovendien verzet tegen het openbreken van het sociaal akkoord, waarin afspraken zijn gemaakt over de hervorming van de arbeidsmarkt.

Het kabinet kan niet elke partij tegemoetkomen, zei Pechtold. "Een allemansvriend is uiteindelijk een niemandsvriend." Als het kabinet niet bereid is tegemoet te komen aan de eisen van Pechtold, dan doet zijn partij 'niet mee'.

Van Ojik zei dat het 'geen verrassing' kan zijn dat zijn partij niet akkoord gaat met zes miljard aan bezuinigingen. "Ik heb steeds gezegd dat wij niet over de zes miljard praten. Wij zijn niet voor zes miljard aan bezuinigingen." Dat hij daar nu pas een punt van maakt, komt omdat er 'gaandeweg het proces nieuwe punten op tafel' zijn gekomen.

Aan het begin werd bijvoorbeeld nog niet gesproken over het sociaal akkoord. "Dingen waarvan ik steeds heb gezegd: die hoeven niet op de agenda. Daarom is het belangrijk dat we vanavond eens en voor altijd duidelijkheid krijgen over de agenda van het verdere overleg."

Halbe Zijlstra (VVD) wilde voorafgaand aan het overleg weinig kwijt. "Ik ga gewoon eens even horen wat er allemaal op tafel ligt." PvdA-leider Diederik Samsom ging vol vertrouwen het overleg in. "Volgens mij moeten we constructief met elkaar om de tafel kunnen om een akkoord voor Nederland te maken."

Arie Slob (ChristenUnie) zei dat het gesprek belangrijk is om een 'stukje duidelijkheid te creëren'. "Dat hoort ook in een gesprek als dit rond de politieke kaders waarbinnen we aan het werken zijn." Dan gaat het onder meer over de status van het sociaal akkoord. Hij verwacht dat de partijen er maandagavond nog niet uitkomen. "Dat zal wel nog even langer dan vandaag gaan duren."