Clicky


Geen vervolging voor Lubbers en Van Agt

Geen vervolging voor Lubbers en Van Agt
07-10-2013 13:29 | Binnenland | auteur De Redactie

(Novum) - Oud-premiers Ruub Lubbers en Dries van Agt worden niet vervolgd voor het onthullen of schenden van staatsgeheimen. De CDA-prominenten praatten in juni hun mond voorbij over de opslag van Amerikaanse kernwapens in Nederland. Justitie stelt geen strafrechtelijk onderzoek in omdat niet kan worden nagegaan of de uitspraken überhaupt kloppen.

Lubbers deed zijn uitspraken over de aanwezigheid van 22 kernbommen op de vliegbasis in Volkel in een programma op National Geographic. Even later bevestigde Van Agt dat in het radioprgramma Dit is De Dag. Dat er atoombommen liggen, was al jaren een publiek geheim en werd ook nog eens bevestigd door documenten die via Wikileaks uitlekten.



Het Openbaar Ministerie kondigde naar aanleiding van de uitspraken van Lubbers en Van Agt een verkenned feitenonderzoek aan. Om dat te kunnen vaststellen dat er inderdaad sprake is van staatsgeheimen moesten de uitspraken eerst worden gecontroleerd, maar de regering werkt 'op basis van bondgenootschappelijke afspraken' niet mee aan het onderzoek. Justitie zag daardoor geen aanknopingspunten om door te gaan met een strafrechtelijk onderzoek. In de zaak is volgens het OM geen aangifte gedaan.