50Plus keldert in peiling na vertrek Krol

50Plus keldert in peiling na vertrek Krol
06-10-2013 10:04 | Politiek & Verkiezingen | auteur De Redactie

DEN HAAG(Novum) - Het opstappen van 50Plus-fractievoorzitter Henk Krol heeft de ouderenpartij een flink verlies opgeleverd in de peiling van Maurice de Hond. Het zetelaantal van 50Plus is in een week tijd gehalveerd naar vijf. Hoewel dat er nog altijd drie meer zijn dan bij de verkiezingen, zijn het er nu dertien minder dan op het hoogtepunt van een halfjaar geleden.

Het grootste deel van de weggelopen kiezers dat vorige week nog wel achter 50Plus stond, geeft nu aan geen idee te hebben waarop te stemmen. Wel geeft nog zo'n 26 procent van alle ondervraagden aan dat de partij nog een optie is.

De meeste kiezers, zo'n 81 procent, vinden het terecht dat Krol is afgetreden. Een meerderheid van 54 procent stelt wel dat hij de belangen van 50-plussers goed heeft vertegenwoordigd in de Kamer. Meer dan een derde van de ondervraagden ziet na het vertrek van Krol geen toekomst meer voor 50Plus. Volgens 39 procent van de kiezers kan de partij beter opgeheven worden.


Door het forse verlies van 50Plus winnen PvdA, PVV en SP een zetel. Het CDA krijgt er twee bij en staat nu op negentien zetels. Het is daarmee voor het eerst sinds maart 2010 weer groter dan de VVD. De grootste partij in de peiling is nog altijd de PVV met 34 zetels. Coalitiepartijen VVD en PvdA staan op respectievelijk achttien en elf zetels, vijftig minder dan nu in de Kamer.

Hoewel het kabinet op weinig steun kan rekenen, denken de meeste kiezers (46 procent) wel dat VVD en PvdA erin slagen een deal te maken met de oppositie. Overigens hoopt 48 procent dat de onderhandelingen met D66, GroenLinks, ChristenUnie en SGP mislukken. De meeste ondervraagden (43 procent) zien een akkoord met D66 het meest zitten, SGP is met 21 procent het minst populair.

VVD en PvdA praten maandagmiddag verder met de overgebleven oppositiepartijen over steun aan de begroting voor volgend jaar. Het CDA en 50Plus trokken zich donderdag terug van de onderhandelingstafel.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,788
Diesel1,472

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions

Rijverboden