Clicky


Opheldering geëist over uitbuiting A2-tunnel

Opheldering geëist over uitbuiting A2-tunnel
05-10-2013 21:51 | Algemeen | auteur De Redactie

MAASTRICHT (Novum) - De stuurgroep die toeziet op het werk aan de A2-tunnel in Maastricht wil tekst en uitleg van de opdrachtnemer over berichten dat tientallen Poolse en Portugese arbeiders slecht worden behandeld. Dat staat in een verklaring op de website van de provincie Limburg.

Dagblad de Limburger schreef zaterdag dat de Poolse en Portugese arbeiders maandelijks bijna duizend euro moeten inleveren voor 'logistieke kosten', terwijl de werkelijke kosten slechts 250 euro per maand bedragen. De kosten, die bijna de helft van het salaris omvatten, worden ingehouden van het loon van de medewerkers. Voor het geld krijgen ze een gemeubileerde sloopwoning die ze moeten delen, twee keer per jaar een vliegticket naar huis en de vervoerskosten van en naar het werk.

De stuurgroep, bestaande uit het rijk, de provincie Limburg en de gemeenten Maastricht en Meerssen, is bezorgd over de 'correcte inzet van buitenlandse werknemers. Van opdrachtaannemer Avenue2 wil de stuurgroep weten of de medewerkers onder een Nederlandse cao vallen.

In de verklaring staat dat de stuurgroep ervan uitgaat dat Avenue2 'zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid neemt en ook anderszins geen misstanden accepteert'. "Wij rekenen erop dat er snel duidelijkheid komt, zodat de maatschappelijke vragen kunnen worden beantwoord en indien nodig corrigerend kan worden opgetreden."

Avenue2, een projectorganisatie van Strukton en Ballast Nedam, laat in een eerste reactie weten regelmatig zelf onder meer te controleren op loonstrookjes. "Bij deze controles hebben wij geen misstanden kunnen constateren." Toch belooft Avenue2 nogmaals de feiten te controleren.