Clicky


Manifestaties met 300 havenwerkers in Rotterdam

Manifestaties met 300 havenwerkers in Rotterdam
05-10-2013 10:11 | Algemeen | auteur De Redactie

ROTTERDAM - Tijdens een internationale actiedag van ITF (International Transport workers Federation) aanstaande maandag, zullen havenwerkers op twee locaties in de Rotterdamse haven manifestaties houden. Ze eisen een goede cao voor de werknemers die op de nieuwe APM terminal Maasvlakte 2 gaan werken. Ook tonen ze hun solidariteit met collega havenwerkers in Londen die al wekenlang strijden voor een cao op de gloednieuwe terminal van DP World.

In Engeland worden de vakbonden door DP World niet erkend. Niek Stam, bestuurder FNV Havens: "We roepen  daarom maandag de directie van Rotterdam Gateway Terminal (in aanbouw) op om hun collega’s in Londen te overtuigen met de vakbonden om tafel te gaan om een goede cao af te sluiten. Ook zullen de havenwerkers werkzaam bij P&O NSF (100% eigendom van DP World) hun directie hierop aanspreken."

Moeizame cao-onderhandelingen Maasvlakte 2

In Rotterdam zit de vakbond wel aan tafel bij APMT Maasvlakte II. Maar de onderhandelingen voor een cao voor de toekomstige medewerkers van de nieuwe terminal verlopen moeizaam. Joost van der Lecq, bestuurder FNV Bondgenoten: "APM Maasvlakte II  heeft nog geen container gelost, maar biedt nu al slechtere arbeidsvoorwaarden dan andere werkgevers in de haven. Ze bieden aan 270 havenwerkers van AMPTR de mogelijkheid om vrijwillig over te stappen naar APMTR II, maar dan wel onder veel slechtere arbeidsvoorwaarden. Zo zijn er grote loonverschillen, is er nog veel onduidelijk over de pensioenregeling, worden havenwerkzaamheden uitbesteed en wordt het mes gezet in de verlofdagen. En dat terwijl ze wel de lading bij APMTR gaan wegkapen."

FNV Havens wil dat de nieuwe terminal APMT Maasvlakte II niet gaat concurreren op arbeidsvoorwaarden. Van der Lecq: "Dit is in het belang van álle havenwerkers, die anders over een paar jaar ook een verslechtering van hun arbeidsvoorwaarden tegemoet kunnen zien. De solidariteit tussen de werknemers bij de verschillende havenbedrijven is zeer groot. Maandag laten zij zien dat de containersector het gevecht voor het behoud van goede arbeidsvoorwaarden wil aangaan."

Oproep aan kapiteins van Maersk-schepen

De kapiteins van alle Maersk-schepen ontvangen vanaf dit weekend al een brief van FNV Bondgenoten namens de havenwerkers. Van der Lecq: "We gaan ervan uit dat Maersk de nieuwe terminal niet zal aandoen, voordat er een goede cao is afgesproken. Doen ze dat wel, dan worden de Maersk schepen door ITF waarschijnlijk aangewezen als objecten voor internationale actie. Want ook internationaal is de solidariteit tussen havenwerkers groot."