Clicky


Kabinet zet extra inspecteurs in tegen fraude

Kabinet zet extra inspecteurs in tegen fraude
04-10-2013 16:34 | Algemeen | auteur De Redactie

DEN HAAG (Novum) - Verschillende overheidsinstanties krijgen de komende vier jaar ruim 260 medewerkers extra in de strijd tegen fraude. Dat maakte het kabinet vrijdag na de ministerraad bekend. De versterking moet naar verwachting van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid per saldo 189 miljoen euro opleveren voor de schatkist.

Uitkeringsinstantie UWV krijgt 240 extra medewerkers, de Inspectie SZW ongeveer twintig en de Sociale Verzekeringsbank (SVB) twee. Het programma kost in vier jaar honderd miljoen euro, maar levert bijna het drievoudige op.

Het kabinet heeft daarnaast een aantal maatregelen aangekondigd om fraude te voorkomen. De drie betrokken instanties moeten bijvoorbeeld meer gaan samenwerken zodat de risicogroepen beter in kaart kunnen worden gebracht. Daarnaast moeten de regels voor het aanvragen van een uitkering eenvoudiger worden.

Medewerkers van het UWV en de SVB worden getraind om fraude sneller te herkennen en te voorkomen. De komende vier jaar gaat het UWV daarnaast bijeenkomsten organiseren voor mensen tijdens de eerste drie maanden van hun werkloosheid. Dat moet ervoor zorgen dat zij beter weten wat hun plichten zijn.

De Inspectie SZW, de voormalige arbeidsinspectie, kan door de extra medewerkers meer inspecties uitvoeren naar bijvoorbeeld onderbetaling of illegale buitenlandse werknemers. Het kabinet gaat onderzoeken of de kosten voor inspecties en eventuele herinspecties kunnen worden verhaald op de betreffende bedrijven.

De inspectie gaat daarnaast extra aandacht besteden aan grootschalige, georganiseerde uitkeringsfraudes. De SVB gaat meer onderzoek doen naar het vermogen van bijstandsgerechtigden in het buitenland.