Clicky


Aantal faillissementen in Nederland blijft stijgen

Aantal faillissementen in Nederland blijft stijgen
04-10-2013 15:42 | Faillissementen | auteur De Redactie

Het aantal bedrijven dat in Nederland failliet gaat blijft stijgen. Ten opzichte van vorig jaar steeg het aantal faillissementen in het derde kwartaal van 2013 met zes procent. In totaal gingen 2.202 bedrijven over de kop. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Dun & Bradstreet, de grootste en belangrijkste bron van commerciële informatie en inzicht in het bedrijfsleven.

In Zuid-Holland gingen de meeste bedrijven failliet (458 bedrijven) en in Flevoland steeg het aantal faillissementen het meest (41%). Van alle sectoren kende de handel- & reparatiesector de grootste stijging (+53%). In deze sector vielen ook de meeste faillissementen te noteren (495 bedrijven). De totale stijging van 6 procent is minder groot dan in het eerste (+16%) en tweede kwartaal (+18%). Hoewel de trend licht dalend is ligt het aantal faillissementen nog steeds boven het niveau van de voorgaande jaren. Veel bedrijven in Nederland hebben te maken met schade als gevolg van deze faillissementen.

Kwart meer faillissementen in Zuid-Holland

In het derde kwartaal van 2013 vonden in Zuid-Holland de meeste faillissementen plaats. In totaal gingen 458 bedrijven failliet, een stijging van maar liefst 23 procent. In twee van de vier andere grote provincies steeg het aantal faillissementen ook aanzienlijk, in Gelderland met 37 procent (284 bedrijven) en in Utrecht met 36 procent (188 bedrijven). In Noord-Brabant bleef het aantal bedrijven dat failliet ging gelijk (343 bedrijven) en in Noord-Holland daalde het aantal licht met 3 procent (353 bedrijven). In Friesland en Zeeland daalde het aantal faillissementen het meeste, in beide provincies met 31 procent.

Fors meer faillissementen in handel & reparatie

In het derde kwartaal van 2013 steeg het aantal faillissementen in de handel- & reparatiesector aanzienlijk. In totaal sloten 495 bedrijven hun deuren, een toename van 53 procent. Ook in andere grote sectoren als de zakelijke dienstverlening (21%), de financiële sector (15%) en de bouw (21%) steeg het aantal faillissementen fors. In andere sectoren daalde het aantal licht of bleef het gelijk.