Clicky


Somalische piraten veroordeeld in Seychellen

Somalische piraten veroordeeld in Seychellen
04-10-2013 15:04 | Piraterij | auteur De Redactie

(Novum) - Elf Somalische piraten die vorig jaar door de Nederlandse marine werden opgepakt, zijn donderdag in de Seychellen veroordeeld tot gevangenisstraffen van anderhalf tot zestien jaar. Dat bevestigt het ministerie van defensie in Den Haag. Bemanningsleden van het fregat Zr. Ms. Van Amstel hebben in het proces in de Seychellen getuigenverklaringen afgelegd.

Een Lynx-helikopter van de Van Amstel zag op 11 mei vorig jaar op meer dan zevenhonderd kilometer voor de kust van Somalië een verdachte vissersboot die twee skiffs voorttrok. Een interventieteam ging over tot entering en ontdekte dat de vissersboot gekaapt was. De zeerovers konden worden aangehouden en zeventien gijzelaars, vissers uit Iran, werden bevrijd.

Aan boord van de vissersboot lagen ladders, wapens, munitie en navigatieapparatuur. De piraten bleken ook betrokken te zijn geweest bij een aanval op een tanker een paar dagen eerder.

De Van Amstel maakte vorig jaar deel uit van de antipiraterijmissie Atalanta van de Europese Unie. Momenteel voert het transportschip Johan de Witt als vlaggenschip de missie aan.

Somalische kapers houden volgens de Internationale Kamer van Koophandel nog twee vissersboten vast. De piraterij is de afgelopen jaren sterk afgenomen als gevolg van internationale marinemissies, private bewaking op koopvaardijschepen en acties tegen zeerovers op het Somalische vasteland.