Clicky


Timmermans: CDA geeft middelvinger

Timmermans: CDA geeft middelvinger
04-10-2013 12:07 | Politiek & Verkiezingen | auteur De Redactie

DEN HAAG (Novum) - Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) heeft vrijdag hard uitgehaald naar het CDA omdat de partij niet verder wil onderhandelen met het kabinet. Ook minster van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) sprak harde woorden over de partij van Sybrand Buma.

"Ik zie alleen maar een ding", zei Timmermans voor aanvang van de ministerraad. "Het kabinet heeft een uitgestoken hand naar het CDA uitgestoken en krijgt er een middelvinger voor terug."

Timmermans zei verder 'niet echt verrast' te zijn door de opstelling van het CDA. Tijdens de algemene beschouwingen hadden zij al een terughoudende positie ingenomen. "Ze hebben kennelijk de calculatie gemaakt dat het beter is om daar aan vast te houden dan om de uitgestoken hand van het kabinet aan te nemen."

Ook minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) reageerde in niet mis te verstane bewoordingen. "Het zal er al een tijdje in", zei hij voor aanvang van de ministerraad. "Ik heb geen enkel moment gedacht dat ze mee wilden doen."

Volgens Plasterk is het CDA de weg kwijt. In de tijd van Balkenende IV toen de PvdA met het CDA regeerde was het een 'hele verantwoordelijke bestuurderspartij', zei hij. "Toen was het ondenkbaar dat het CDA zou zeggen: ach, zo'n sociaal akkoord, wat kan ons dat schelen. Ondenkbaar."

"En dat men nu zo achteloos zegt, van dan maar niet, dat is een CDA zoals ik het niet ken en ik hoop dat ze zich op enig moment hervinden." Hij prees de andere oppositiepartijen die wel mee wilden praten. Deze 'coalition of the willing' praat rustig door en nemen hun verantwoordelijkheid. Daar hoort het nemen van impopulaire maatregelen bij, aldus Plasterk. Het CDA staat wat hem betreft de komende jaren buitenspel.

Ministers van VVD-huize reageerden in mildere bewoordingen. "Nou, dat zou ik zelf niet zeggen", zei minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) over de uitspraak van Timmermans. Maar ze noemde het afhaken van het CDA wel zonde.

"Het is niet de traditie van het CDA om geen verantwoordelijkheid te nemen", zei minister voor Wonen en Rijksdienst Stef Blok (CDA). "Uiteindelijk komt Nederland niet uit de crisis wanneer politieke partijen op hun handen blijven zitten. Ze hebben die keuze gemaakt, maar ik vind dat wel jammer."