Transport Online - TreinTramBus: Vlaanderen verwaarloost reizigersvervoer per spoor

TreinTramBus: Vlaanderen verwaarloost reizigersvervoer per spoor

TreinTramBus: Vlaanderen verwaarloost reizigersvervoer per spoor
04-10-2013 09:55 | Algemeen | auteur De Redactie

De Vlaamse ministers Peeters en Crevits vinden dat zij te weinig betrokken worden bij de plannen van de NMBS en Infrabel. Dat staat vandaag in de krant De Morgen. Reizigersvereniging TreinTramBus stelt dat de Vlaamse regering zelf boter op het hoofd heeft: zij doet nauwelijks beter inzake inspraak en prioriteiten.

De Vlaamse ministers menen dat zij te weinig geïnformeerd worden over de plannen van de spoorwegen. Vlaanderen laat echter de kans liggen om zelf via een publiek debat een eigen spoorstrategie uit te werken. Over het Vlaamse prioriteitenlijstje voor het spoor is helemaal geen publiek debat gevoerd, in tegenstelling tot Wallonië, waar de spoorplannen van het gewest uitgebreid de media en de publieke opinie beroerd hebben. Bovendien legt Vlaanderen eenzijdige accenten in zijn spoorstrategie.

Jan Vanseveren, woordvoerder van TreinTramBus: “Bijna alle aandacht gaat naar het goederenvervoer naar de Antwerpse haven, het reizigersvervoer wordt verwaarloosd. Van de bedragen die in De Morgen genoemd worden gaat meer dan 90% uitsluitend of hoofdzakelijk naar het goederenvervoer.”

Voor TreinTramBus moet de prioriteit vooral gaan naar het reizigersvervoer per spoor. Het voorstedelijke spoornet rond Brussel is daarbij belangrijk, maar ook rond Antwerpen en Gent verdient het spoor een meer prominente rol.

In Limburg kan de Vlaamse regering zelf het verschil maken: over de plannen voor de sneltrams (Spartacusplan) heeft hij de volle bevoegdheid. “Helaas laten ook hier de beslissingen op zich wachten”, stelt Vanseveren. “Op 18 september stelde minister Crevits nog vast dat de Limburgers vaker de auto gebruiken, bij gebrek aan goed openbaar vervoer. We hopen dat de Vlaamse regering hierop inspeelt met de uitbouw van de sneltram.”Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,687
Diesel1,267

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions