CDA stapt uit overleg met kabinet

CDA stapt uit overleg met kabinet
03-10-2013 17:38 | Politiek & Verkiezingen | auteur De Redactie

(Novum) - Het CDA praat niet verder met het kabinet. Volgens fractieleider Sybrand Buma is het voorstel dat het kabinet donderdag presenteerde om steun bij de oppositie te krijgen voor de begroting van volgend jaar onvoldoende. Eerder op de dag stapte ook 50Plus uit het overleg.

Buma maakte het besluit even na 17.00 uur bekend, nadat hij het nieuwe voorstel met zijn fractie had besproken. Volgens de CDA-leider is de 'hoofdkeuze' van het kabinet om de lastenverzwaring van 2,7 miljard euro bijna geheel in stand te laten. Met heel veel geschuif gaat er wel wat van af, maar de overgebleven 2,6 miljard vindt Buma nog steeds te veel.

"Daarmee staat de kern ter discussie van wat het CDA het allerbelangrijkste vindt: ruimte voor banen door lastenverlichting. En het kabinet doet dat niet." Daarom is zijn partij niet langer een onderhandelingspartner voor de coalitie om steun te verwerven in de Eerste Kamer. "Ik ga op dit moment op basis van dit stuk niet met het kabinet spreken."

Buma wil uit de crisis komen door een mix van minder belasting, minder nivelleren en een kleinere overheid. "Ik vind het onverstandig als het kabinet in tijden van crisis de belastingen nog steeds met 2,6 miljard euro verhoogt."

De CDA-leider zei verder dat hij 'iedere dag' bereid is om mee te werken aan een oplossing om uit de crisis te komen. "Ik doe niet mee aan een oplossing die niet werkt. Ik maak de keuze om niet te spreken op basis van een uitgangspunt waarvan ik weet dat het tot niets gaat leiden. Dat vind ik geen verantwoordelijkheid nemen, dat vind ik juist door blijven modderen."

Het CDA kan het kabinet aan een meerderheid helpen in de Eerste Kamer. Tijdens het fractieberaad werd ook fractieleider van het CDA in de senaat, Elco Brinkman, kort gesignaleerd bij de fractiekamer.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,780
Diesel1,460

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Rijverboden