Clicky


Veel doden bij vluchtelingendrama Lampedusa

Veel doden bij vluchtelingendrama Lampedusa
03-10-2013 13:17 | Algemeen | auteur De Redactie

ROME (Novum/AP) - Een boot met Afrikaanse vluchtelingen is voor de kust van het Siciliaanse eiland Lampedusa in brand gevlogen en gezonken. Er zijn zeker 114 mensen omgekomen. Dat hebben de gezondheidsdiensten in Palermo gezegd. Bijna honderdzestig opvarenden overleefden het drama.

De kustwacht liet donderdagavond weten dat er nog zeker twintig lichamen op de zeebodem liggen, op zo'n veertig meter diepte. Duikers zijn nog niet in de boot geweest. Zo'n honderdtachtig mensen worden nog vermist. Bij de zoek- en reddingsoperatie zijn schepen en helikopters ingezet. Aangenomen wordt dat het dodental nog verder zal stijgen.

Onder de geborgen doden zijn een kind van ongeveer 3 jaar oud en een zwangere vrouw, zei burgemeester van Lampedusa Giusi Nicolini. Mogelijk bevonden zich vijfhonderd mensen aan boord van het vaartuig. De migranten zijn afkomstig uit Eritrea, Ghana en Somalië.

Het twintig meter lange vaartuig kwam in de problemen toen de motor uitviel en het water begon te maken. De opvarenden beschikten niet over mobiele telefoons om hulp in te schakelen en staken in plaats daarvan een vuurtje aan om andere schepen te waarschuwen. Zeewater spoelde de brandende brandstof weg, waardoor het vuur zich kon verspreiden. In paniek doken opvarenden overboord. Het schip kapseisde door de plotselinge massaverplaatsing.

Lampedusa ligt dichter bij Afrika dan het Italiaanse vasteland en is daardoor een geliefde bestemming voor vluchtelingen. Eerder deze week vond er bij Sicilië ook al een drama plaats toen dertien mannen vlak voor de Siciliaanse kust verdronken.

Dagelijks arriveren honderden migranten in Italië. Zij worden doorgestuurd naar asielzoekerscentra en krijgen vaak te horen dat ze naar hun land van herkomst moeten terugkeren. Sommigen slagen erin naar het noorden en westen van Europa te trekken, waar immigrantengemeenschappen groter en beter georganiseerd zijn.

Volgens de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties arriveerden in de eerste helft van dit jaar 8400 migranten in Italië en Malta. Dat aantal lag bijna tweemaal hoger dan de 4500 migranten die een jaar eerder aankwamen.

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International vindt dat de Europese Unie en de Italiaanse autoriteiten beter hun best moeten doen migranten te helpen om verlies van leven te voorkomen. "Het wordt hoog tijd dat Italië en de EU hun capaciteiten voor zoek- en reddingsoperaties uitbreiden en samenwerken in het Middellandse Zeegebied in plaats van zich te richten op het sluiten van hun grenzen", aldus Jezerca Tigani van Amnesty.