Clicky


Tilburg wil beveiligde truckparking bij corridor A58

Tilburg wil beveiligde truckparking bij corridor A58
03-10-2013 09:24 | Transport | auteur De Redactie

TILBURG - Het college van Tilburg wil een beveiligde truckparking bij de corridor A58 realiseren. Het bestuur van de stad wil dat realiseren op de Noordoost Oksel A58 / Burgemeester Letschertweg. Het college heeft deze week besloten om marktpartijen te vragen met concepten te komen voor een veilige truckparking op die plek.

Veilige en schone truckparking

"Al jaren scoort Tilburg hoog als logistieke hotspot in Nederland", licht wethouder Roel Lauwerier (infrastructuur & mobiliteit) toe. "Niet verwonderlijk omdat de ligging tussen Rotterdam, Antwerpen, Duitsland en Midden-Europa een ideaal uitgangspunt is. De sector is goed voor ruim 30.000 arbeidsplaatsen in de regio. Voor die regio ontbreekt nu een veilige plaats bij de corridor A58, een plek waar vrachtwagens geparkeerd kunnen worden en chauffeurs veilig kunnen overnachten. Reden genoeg om te kijken of we een dergelijke truckparking met ook goede sanitaire voorzieningen kunnen realiseren."

Markt

De gemeente Tilburg vraagt nu aan de markt met concepten te komen voor invulling van de truckparking. In het voorjaar worden de resultaten hiervan verwacht. "We nodigen de markt uit om innovatieve en kansrijke business cases aan te leveren. Alle deskundigen zeggen dat er behoefte is, chauffeurs klagen over te weinig parkeerplaatsen, de veiligheid van goederen is een steeds groter wordend issue vanwege verzekeringen en we weten dat er sprake is van overlast van ‘wild’-parkeerders op verschillende bedrijventerreinen. Als overheid zien we een maatschappelijke uitdaging waarbij de markt vaak beter een oplossing kan bieden. Dat willen we boven tafel krijgen", aldus Lauwerier.

Uit eerder onderzoek van Buck Consultants International (BCI) is gebleken dat het vrachtverkeer op de A58 alleen maar toe zal nemen en dat er een behoefte is aan een goed beveiligde truckparking. Ook Rijkswaterstaat en de provincie onderkennen de behoefte aan een veilige parking. De marktpartijen wordt gevraagd met concepten voor de parking te komen met een hoog beveiligingsniveau, met registratie van bezoekers.

Midpoint Brabant

Het project is onderdeel van het ambitieprogramma Logistic Cities van Midpoint Brabant. De provincie Brabant, Tilburg en vele private partijen dragen hieraan bij. Met Midpoint is afgesproken dat de gemeente Tilburg dit project, vanuit de regionale opdracht, uitvoert.