Clicky


Vijftig nieuwe parkeerplaatsen bij de grens aan de A1

Vijftig nieuwe parkeerplaatsen bij de grens aan de A1
02-10-2013 23:14 | Overig | auteur De Redactie

OLDENZAAL - Bij de grens aan de A1 komen volgend jaar definitief vijftig nieuwe parkeerplaatsen. Daarmee zijn alle problemen met parkeren langs de belangrijke verbinding tussen oost en west nog niet opgelost. VVD-woordvoerder Monique van Haaf kijkt daarvoor ook over de grens.

Het vrachtverkeer op de A1 neemt nog steeds toe. Op zich is dat goed nieuws, de weg functioneert als aanjager van de oostelijke economie en werkgelegenheid. Wil hij die functie blijven vervullen, dan zal onder meer een oplossing moeten worden gevonden voor de toenemende parkeerbehoefte aan de grens. Vooral in weekenden en op Duitse feestdagen, als de autobahn taboe is voor vrachtverkeer, is de parkeerdruk een groeiend probleem.

De VVD is blij dat het Rijk zijn belofte gestand doet en in 2014 rond Oldenzaal vijftig nieuwe parkeerplaatsen realiseert, zegt Van Haaf: "Daar hebben we als provinciale VVD samen met de VVD in Oldenzaal, onder aanvoering van fractievoorzitter Lex Schukking, en ons Kamerlid Malik Azmani hard aan getrokken. Bij Veelsveld komen vijftien plaatsen en bij de Poppe nog eens dertig. Die laatste zorgen er wel voor dat er in dit Natura 2000-gebied geen plaats is meer is. We zullen daarom creatief moeten zijn."

Van Haaf heeft daarvoor al een concreet voorstel: "Laten de minister en Rijkswaterstaat met de Duitse bestuurders in het grensgebied in gesprek gaan, in het belang van veilig verkeersituaties en veilige verzorgingsplaatsen. We denken dat hier zaken kunnen worden gedaan. Bij Gildehaus bijvoorbeeld ligt een industrieterrein met tweeduizend werknemers, zonder enige verzorging op horecagebied. Wanneer dit in combinatie met een autohof opgepakt zou worden sla je twee vliegen in een klap."

"Rijkswaterstaat betaalt net zoals in Nederland een jaarlijkse vergoeding van rond de drieduizend euro voor de parkeerplaatsen. Die zijn ook op zon- en Duitse feestdagen vanaf de grens bereikbaar, aangezien er een standaard vrijstelling bestaat voor bestemmingsverkeer van vijftien kilometer. Op deze wijze ontlast je de A1 op Nederlands grondgebied. Ik zou mij voor kunnen stellen dat de exploitant van de parkeerplaats de Poppe in de gelegenheid wordt gesteld om die exploitatie te verzorgen. Daardoor krijgt Rijkswaterstaat op de parkeerplaats de Poppe meer ruimte."

Volgens Van Haaf is daarbij enige haast geboden: "Wanneer we wachten tot de economie aantrekt is het te laat. Ter verduidelijking: een procent economische groei is vijf procent meer transport. Naast de veiligheid en fysieke noodzaak maakt ook het sociale aspect, zeker waar het de zogenaamde  Oostblok-chauffeurs aangaat, snelle maatregelen te nemen noodzakelijk."