Transport Online - NS: geld goede reden voor mijden spits in trein

NS: geld goede reden voor mijden spits in trein

NS: geld goede reden voor mijden spits in trein
02-10-2013 17:42 | Algemeen | auteur De Redactie

(Novum) - Een financiële beloning blijkt een effectief instrument om treinreizigers prikkelen hun reisgedrag aan te passen. Ongeveer duizend frequente treinreizigers zijn tijdens een proef hiermee ruim twintig procent minder in de spits gaan reizen. Dat meldt de NS woensdag na een proef van de vervoerder en onder meer het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

De proef duurde van augustus vorig jaar tot en met mei. Tijdens de proef kregen de deelnemers geld als ze de spits meden. Afhankelijk van de reisafstand en de werkelijke reistijdstippen konden deelnemers gedurende ongeveer vier maanden wekelijks zo'n dertig euro verdienen. De reisafstand en het -tijdstip werden geregistreerd met een speciaal voor de proef ontwikkelde app.

De deelnemers die door de beloning de spits meden, deden dit op alle dagen, maar het sterkst op de relatief rustige woensdagen en vrijdagen. Treinreizigers uit de Randstad bleken vaker deel te willen nemen aan de proef. Ook reizigers met een functie als onderzoeker, ingenieur, docent of vakspecialist en in de sectoren overheid en onderwijs hadden er meer oren naar.Uit onderzoek blijkt verder dat bijna driekwart van ondervraagde werkgevers de mogelijkheid biedt flexibel te werken. Het reistijdstip aanpassen zou daarbij vaker mogelijk zijn dan thuiswerken of werken op een andere locatie.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 10 mei t/m zondag 16 mei

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,900
Diesel1,524

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen