Clicky


Activisten Greenpeace aangeklaagd voor piraterij

Activisten Greenpeace aangeklaagd voor piraterij
02-10-2013 10:14 | Piraterij | auteur De Redactie

AMSTERDAM(Novum) - Vijf opvarenden van het schip van Greenpeace waarmee werd geprotesteerd tegen een Russisch olieboorplatform zijn woensdag aangeklaagd voor piraterij. Het gaat onder meer om activisten en om mensen die een taak op het schip hadden. Onder hen is ook een Britse freelance videojournalist die door Greenpeace was ingehuurd, meldt de organisatie woensdag.

De organisatie verwacht dat alle dertig opvarenden van piraterij worden beschuldigd. "Sommige mensen bij wie dat nu is gebeurd hadden alleen een taak op het schip en deden niet mee aan de acties, dus we verwachten dat de rest met hen over één kam wordt geschoren", legt een woordvoerder uit.

De activisten komen uit het Verenigd Koninkrijk, Brazilië, Finland, Zweden en Rusland. Het is niet bekend of de 25 andere opvarenden, onder wie de Nederlandse campagneleider Faiza Oulahsen en machinist Mannes Ubels, woensdag ook nog worden aangeklaagd. "We hebben daar geen idee van, maar we verwachten het wel."

De activisten, die vastzitten in Moermansk, kunnen tot vijftien jaar cel krijgen. Vorige week stuurden onderzoekers van justitie er al op aan dat de opvarenden zouden worden aangeklaagd voor piraterij. Daarna zei de Russische premier Vladimir Poetin echter dat het overduidelijk is dat de activisten geen piraten zijn. Dat ze toch voor piraterij zouden worden aangeklaagd, was dus even onzeker.

De opvarenden van de Arctic Sunrise protesteerden tegen een boorplatform van Gazprom in het Noordpoolgebied. Volgens justitie kwam Greenpeace binnen een veiligheidszone van vijfhonderd meter rond het platform. Daarbij zou materieel zijn gedragen waarvan het doel nog altijd niet bekend zou zijn. Greenpeace stelt dat alleen rubberboten binnen die zone zijn geweest en dat de activisten alleen materieel om het platform mee te beklimmen was meegenomen.

De ijsbreker werd uiteindelijk geënterd door de kustwacht en op sleeptouw genomen. Volgens Greenpeace gebeurde dit op internationale wateren en is daarmee het internationale zeerecht geschonden.

Eerder stelde advocaat en hoofd juridische zaken bij Greenpeace Jasper Teulings al dat de Russische justitie geen andere keus ziet dan de activisten aan te klagen voor piraterij. Als de activisten van iets anders worden beschuldigd, hadden ze namelijk nooit mogen worden aangehouden.


Het is overduidelijk dat de bemanning in een showproces is beland, stelt campagneleider Jorien de Lege. "Niet alleen Nederland, maar alle landen die mensen in een Russische cel hebben zitten moeten alle juridische en diplomatieke middelen inzetten om onze actievoerders zo snel mogelijk vrij te krijgen. Daarbij doen we ook een oproep aan politici, CEO's en het maatschappelijk middenveld om te protesteren tegen de Russische minachting van het internationale recht."

De organisatie kondigt een wereldwijd solidariteitsprotest aan. In Nederland begin zaterdag om 14.00 uur een solidariteitsmars van de Russische ambassade naar het Vredespaleis in Den Haag.