Clicky


Energierekening gaat flink omlaag

Energierekening gaat flink omlaag
02-10-2013 09:21 | Financieel | auteur De Redactie

(Novum) - De energienota van een gemiddeld gezin gaat de komende drie jaar met vijftig euro per jaar omlaag. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) verlaagt de maximale tarieven voor energietransport, wat een besparing oplevert van in totaal 2,1 miljard euro. Dat maakte de waakhond woensdag bekend.

Het was al bekend dat ACM de tarieven zou gaan verlagen. De nu ingeschatte besparing van ruim twee miljard euro is wel flink hoger dan de vijfhonderd miljoen euro die eerder was ingeschat. Transportkosten maken ongeveer een vijfde uit van de totale energierekening.

De tarieven kunnen dalen doordat netbeheerders door de lage rente goedkoper aan kapitaal kunnen komen om te investeren, verklaart ACM-bestuurder Henk Don. "Hierdoor kunnen de kosten voor de consument omlaag terwijl netbeheerders tegelijkertijd voldoende ruimte houden om te investeren in een toekomstbestendig netwerk."

ACM stelt de maximale tarieven vast voor netbeheerders omdat er geen concurrenten zijn. Regionale netbeheerders moeten de komende drie jaar hun tarieven met gemiddeld acht procent laten dalen. Bij Tennet komen de prijzen zeven procent lager uit. Voor gas dalen de tarieven van de regionale beheerders met gemiddeld 6,5 procent en bij Gasunie Transport Services dalen de gastransporttarieven met vijf procent.

Tennet vindt het tarievenbesluit gebaseerd op slecht onderzoek. De lagere tarieven maken volgens de landelijke netbeheerder investeren onaantrekkelijk. Consequentie van de lagere tarieven is dat de Nederlandse staat, Tennets enige aandeelhouder, extra kapitaal zal moeten storten, zo waarschuwt de beheerder in een reactie.