Clicky


Samenwerkingsovereenkomst voor Belgische sierteeltshuttle ondertekend

Samenwerkingsovereenkomst voor Belgische sierteeltshuttle ondertekend
30-09-2013 09:54 | Bedrijfsnieuws | auteur De Redactie

Op vrijdag 27 september jl. werd bij Veiling Rhein-Maas in Herongen in het kader van het project 'Oost West Poort' een samenwerkingsovereenkomst ondertekend. Deze samenwerking omvat de structurele voortzetting van een dagelijkse shuttledienst voor sierteeltproducten tussen Roeselare (B) en Veiling Rhein-Maas (D), die al in april van dit jaar via een pilotproject is ingevoerd. Het project 'Oost West Poort' heeft als doel de economische en logistieke samenwerking tussen de Belgische provincie West-Vlaanderen en de regio Venlo/Niederrhein te versterken.

Elf Belgische producenten van sierteeltproducten, Jens de Kerpel (Directeur van Transport De Kerpel), Ruud Knorr (Directeur van Veiling Rhein-Maas), Stefaan Matton (Directeur van de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) West-Vlaanderen) en Wouter Keij (Directeur van Innovatiecentrum Greenport Venlo) hebben de overeenkomst ondertekend. Alle deelnemende sierteeltproducenten zijn aanvoerders op de enige bloemen- en plantenveiling van Duitsland, Veiling Rhein-Maas. De shuttledienst maakt een verdere uitbreiding van het aanbod op de marktplaats in Straelen-Herongen, met behulp van een duurzaam concept, mogelijk.

De directeur van Veiling Rhein-Maas, Ruud Knorr, is overtuigd van het project: "Wij zijn er blij mee, dat wij deze producten van hoge kwaliteit uit West-Vlaanderen continu bij ons kunnen aanbieden. Ze zijn van toegevoegde waarde voor onze marktplaats. Het project is een voorbeeld van de uitstekende samenwerking tussen de regio Venlo/Niederrhein en West-Vlaanderen."

Succesvol pilotproject loopt sinds april 2013

Al in april 2013 startten de kwekers in samenwerking met de logistieke dienstverlener 'Transport De Kerpel' een pilotproject, om hun logistieke activiteiten te bundelen. Sindsdien levert een shuttledienst uit West-Vlaanderen op alle vijf de veildagen de Belgische bloemen en planten aan op Veiling Rhein-Maas. De kwekers brengen hun producten naar het centrale depot van de transporteur, die de complete logistieke afwikkeling voor zijn rekening neemt en de goederenstromen bundelt.

"De sierteeltshuttle maakt het voor meerdere aanvoerders mogelijk, elke dag ook kleinere productaantallen gemakkelijker op de veiling aan te voeren. Wij hebben daardoor lagere transportkosten en bij Veiling Rhein-Maas worden de hele week producten uit West-Vlaanderen aangevoerd", aldus Wim Biesbrouck, zaakvoerder van 'Bloemisterij De Muizelaar'.

Deze regelmatige aanvoer bij Veiling Rhein-Maas opent internationale afzetmogelijkheden voor Belgische kwekers. Door het succes van het pilotproject waren alle deelnemers het er over eens een verbintenis voor de langere termijn aan te gaan. Om deze reden werd bij Veiling Rhein-Maas een overeenkomst ondertekend, die de verdere samenwerking garandeert.