Clicky


Dijsselbloem praat verder met oppositie

Dijsselbloem praat verder met oppositie
26-09-2013 23:44 | Politiek & Verkiezingen | auteur De Redactie

DEN HAAG (Novum) - Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) gaat de komende dagen verder praten met de oppositie. Dat is de uitkomst van de algemene beschouwingen in de Tweede Kamer, bleek donderdagavond na twee dagen politiek debat tussen de fractievoorzitters en premier Mark Rutte (VVD).

Dijsselbloem belt vrijdag alle partijen op met de vraag of ze volgende week willen komen praten. Het kabinet hoopt dat de oppositiepartijen die constructieve ideeën hebben, zullen aanschuiven. Om Dijsselbloem meer tijd te geven worden de voor dinsdag en woensdag geplande algemene financiële beschouwingen op verzoek van het kabinet een week uitgesteld.

De algemene politieke beschouwingen, het jaarlijkse grote Kamerdebat na Prinsjesdag, stonden dit jaar in het teken van de vraag op welke manier het kabinet zaken wilde doen met de oppositie om zich te verzekeren van een meerderheid in de Eerste Kamer.

Dat twee dagen praten leiden tot de conclusie dat er volgende week verder wordt gepraat, ziet Rutte niet als een probleem, zei hij na afloop van het debat. "We weten nu waar bij iedereen de ruimte zit en wat voor ideeën er leven. Op basis daarvan kunnen we nu tot gemeenschappelijke oplossingen komen." Rutte zei 'goede verwachtingen' te hebben van het overleg.

Tijdens het debat maakte Rutte donderdag duidelijk dat het kabinet open staat voor onderhandelingen. Voorwaarden zijn wel dat er minstens zes miljard euro extra wordt bezuinigd en dat het sociaal akkoord niet wordt 'opgeblazen'. Ook moet de 'evenwichtige inkomensverdeling' in stand blijven.

Concrete zaken werden er tijdens het debat nauwelijks gedaan. Er wordt minder bezuinigd op de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en het kabinet gaat nog eens kijken naar de bezuinigingen op Defensie en op een regeling voor chronisch zieken en gehandicapten, maar op de grote onderwerpen hield Rutte zich op de vlakte.

PvdA-leider Diederik Samsom werd iets concreter. Hij wil praten met D66 over meer geld voor onderwijs en met het CDA over het verlagen van accijnzen. Ook bleek Samsom een akkoord te hebben gesloten met GroenLinks over de kinderopvang en de zogeheten kindregelingen. Of een meerderheid van de Tweede Kamer dit steunt, moet nog blijken: er wordt pas later over het voorstel gestemd.