NMBS wil 27 miljoen schadevergoeding voor Fyra

NMBS wil 27 miljoen schadevergoeding voor Fyra
26-09-2013 15:38 | Nieuw Materieel | auteur De Redactie

(Novum) - De NMBS heeft bij de rechtbank in Utrecht 27 miljoen euro schadevergoeding geëist van Fyra-producent AnsaldoBreda. Dat maakte de Belgische spoorwegmaatschappij donderdag bekend.

De eis werd vorige week ingediend. Het bedrag moet de schade compenseren als gevolg van het niet leveren van de Fyra-treinen. Het gaat hierbij onder meer om kosten die de NMBS heeft moeten maken aan onderhoud, personeel, en rentelasten op de betaalde voorschotten. Het gaat nog om een voorlopig bedrag.

Het bedrag van 27 miljoen komt boven op de contractuele boete vanwege het niet leveren van de treinen. De totale eis bedraagt ongeveer veertig miljoen euro. De NMBS kreeg eerder 37 miljoen euro aan voorschotten terug.

De NMBS annuleerde op 3 juni bij AnsaldoBreda de bestelling van drie V250-treinstellen, zoals de Fyra's officieel heten. Dat was een reactie op mankementen aan de aan de NS geleverde treinstellen.

De NS maakte woensdag bekend honderden miljoenen euro's schadevergoeding te willen van het moederbedrijf van AnsaldoBreda, Finmeccanica. De NS vreest dat AnsaldoBreda zelf aan alle claims ten onder gaat. Finmeccanica heeft zich volgens de NS garant gesteld voor AnsaldoBreda.

De claims van zowel NS als NMBS zijn onderdeel van de bodemprocedure in Utrecht die is aangespannen door AnsaldoBreda zelf. Het Italiaanse bedrijf heeft tot en met 30 oktober om met een reactie te komen op de schade-eisen.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Truckoccasions

Rijverboden