Clicky


ING ziet betere stemming op huizenmarkt

ING ziet betere stemming op huizenmarkt
25-09-2013 10:09 | Binnenland | auteur De Redactie

(Novum) - De stemming op de huizenmarkt is het derde kwartaal verbeterd. Een meerderheid van de starters en de huiseigenaren verwacht dat de bodem van de huizenprijzen in zicht is of al bereikt is. Dat concludeert ING in zijn kwartaalrapport over de woningmarkt.

De woonindex van ING steeg met vier punten tot 106. Een stand boven de honderd duidt erop dat de optimisten in de meerderheid zijn. In het tweede kwartaal kwam de index voor het eerst sinds 2010 boven de honderd uit.

Huiseigenaren verwachten volgens ING dat het aantal verkochte woningen zal toenemen. Het aantal starters dat de tijd rijp acht voor een aankoop is daarnaast in het derde kwartaal het hoogst sinds ING in 2006 begon met de metingen.

Een op de vijf starters en veertien procent van de huiseigenaren verwacht dat de bodem van de huizenprijsdaling is bereikt. Ongeveer de helft verwacht een stabilisatie aan het begin van volgend jaar.

De verwachting over de huizenprijzen speelt voor een derde van de starters een grote rol. Zij willen met een aankoop wachten tot de bodem is bereikt. Daarnaast is slechts een op de vijf huizenbezitters bereid hun bezit te verkopen als het huis minder waard is dan er bij de aankoop voor betaald is.