Clicky


Airbus voorziet verdubbeling van de vloot

Airbus voorziet verdubbeling van de vloot
24-09-2013 16:53 | Algemeen | auteur De Redactie

(Novum) - De vloot van Airbus verdubbelt de komende twintig jaar naar zo'n 36.560 toestellen. In totaal komen er ruim 29 duizend nieuwe passagiers- en vrachtvliegtuigen bij, waarvan er zo'n tienduizend oude toestellen vervangen. Dat is de verwachting die de vliegtuigbouwer dinsdag uitsprak bij de presentatie van de meerjarenprognose. Van de toestellen zijn er ruim 28 duizend bedoeld voor passagiersvervoer.

Het gros van de nieuwe vliegtuigen bestaat uit kleinere toestellen met één gangpad. Van jumbojets zoals de Airbus A380 worden er zo'n zeventienhonderd gebouwd. De te bouwen vliegtuigen hebben een gezamenlijke waarde van 4,4 biljoen dollar (3,2 biljoen euro).

Airbus verwacht verder dat het luchtverkeer tot 2032 jaarlijks wereldwijd toeneemt met 4,7 procent. De passagiersaantallen verdubbelen ruim, van 2,9 miljard in 2013 naar 6,7 miljard in 2032. Met name de Aziatische markt groeit, denkt de Franse vliegtuigbouwer.

De verwachtingen van Airbus vertonen parallellen met de vooruitzichten die concurrent Boeing begin juni publiceerde. Ook de Amerikaanse vliegtuigbouwer verwacht een verdubbeling van de vloot, van twintigduizend toestellen nu naar ruim 41 duizend in 2032.