Clicky


D66 en ChristenUnie willen fors meer investeren

D66 en ChristenUnie willen fors meer investeren
24-09-2013 10:44 | Politiek & Verkiezingen | auteur De Redactie

(Novum) - D66 en ChristenUnie investeren volgend jaar in hun begroting een stuk meer dan het kabinet van plan is. Het geld daarvoor put D66 vooral uit het sneller doorvoeren van hervormingen in de arbeidsmarkt, het pensioenstelsel en de gezondheidszorg. De ChristenUnie wil drie miljard euro in plaats van zes miljard bezuinigen. Dat blijkt uit de tegenbegrotingen die de partijen dinsdag presenteren.

D66 wil wel aan de aanbevelingen van de Europese Commissie blijven voldoen en stelt ook zes miljard te bezuinigen. De partij wil structureel een miljard euro investeren in onderwijs en innovatie. Volgend jaar moet een begin worden gemaakt met een half miljard. Ook in energiebesparing in de bouw moet worden geïnvesteerd. De inkomstenbelasting wordt verlaagd. Voor leraren, agenten en ambtenaren moet geen nullijn gelden.

De partij wil verder de jeugdwerkloosheid aanpakken met een 'werkgelegenheidspakket'. Verder zouden werkgevers moeten worden gestimuleerd ouderen en langdurig werklozen in dienst te nemen.

De ChristenUnie vindt dat de samenleving wordt overvraagd als zes miljard wordt bezuinigd. "Dit verdiept de crisis, kost banen en belemmert duurzame groei van de economie", schrijft fractievoorzitter Arie Slob in een verklaring.

De partij wil de lasten voor bedrijven en gezinnen met drie miljard euro verlichten. De verlaging van de kinderbijslag voor oudere kinderen wordt in de tegenbegroting teruggedraaid en er wordt tweehonderd miljoen euro extra uitgetrokken voor kinderbijslag. Voor het kindgebonden budget wordt nog eens 150 miljoen euro uitgetrokken. De belastingtarieven in de eerste drie schijven worden verlaagd. Ook wordt geïnvesteerd in de kwaliteit van kleine scholen om onderwijs in krimpgebieden dichtbij te houden.

Werkgevers die jongeren in dienst nemen krijgen in de plannen van de ChristenUnie een premiekorting. Voor het in stand houden van bataljons van het leger is honderd miljoen euro vrijgemaakt en om gevangenissen open te houden vijftig miljoen. Een deel van de uitgaven moet worden teruggewonnen door de aanschafbelasting op auto's te verhogen. Dat moet een half miljard opleveren. Ook wordt de kolenbelasting in 2016 niet afgeschaft, maar juist verhoogd. De afvalverbrandingsheffing wordt ook weer ingevoerd. Zo zou gelijk schone energie worden gestimuleerd.

GroenLinks en CDA presenteerden maandag hun tegenbegrotingen. GroenLinks wil onder meer tien miljard euro ophalen met hogere belastingen op milieuvervuilende activiteiten. Het CDA wil een lastenverlichting van 2,9 miljard euro doorvoeren, onder meer door de btw-verhoging terug te draaien.