Transport Online - GroenLinks wil accijns op diesel met vijftien cent per liter verhogen

GroenLinks wil accijns op diesel met vijftien cent per liter verhogen

GroenLinks wil accijns op diesel met vijftien cent per liter verhogen
23-09-2013 18:10 | Algemeen | auteur De Redactie

DEN HAAG (Novum) - GroenLinks wil de belasting op milieuvervuilende activiteiten volgend jaar fors verhogen. De partij van Bram van Ojik wil daarmee zo'n tien miljard euro ophalen, blijkt uit de maandag gepresenteerde tegenbegroting voor 2014.

De grootste klappers vormen het verhogen van de accijns op benzine, diesel en lpg met vijftien cent per liter, wat 2,1 miljard euro moet opleveren. Verder moeten bedrijven die nu niet meedoen aan het Europese emissiehandelssysteem CO2-belasting gaan betalen. Dat komt neer op een lastenverzwaring van 2,4 miljard euro.

Verder wil GroenLinks een vliegbelasting invoeren, worden de tarieven voor gas en elektra verhoogd en komt er een belasting op het verbranden van afval. Ook wordt niet-biologisch geproduceerd vlees duurder; voor biologisch vlees gaan de prijzen echter omlaag. Ook wil de partij 'maximaal bezuinigen' op de aanleg van snelwegen. De onbelaste kilometervergoeding voor woon-werkverkeer met de auto verdwijnt eveneens.

Van Ojik schrapt verder de extra bezuinigingen van zes miljard die het kabinet wil doorvoeren. Het begrotingstekort loopt hierdoor verder op. Volgens Van Ojik is het echter onverstandig om bij iedere tegenvaller opnieuw pijnlijke bezuinigingen aan te kondigen. "Wat de economie nu nodig heeft zijn banen. Dat betekent niet zes miljard bezuinigen, maar investeren in werk, zorg, schone energie en lagere belastingen voor burgers en werkgevers."

Net als het CDA wil GroenLinks verder een lastenverlichting bewerkstelligen voor burgers en bedrijven, met in totaal 3,5 miljard euro. De voorstellen die CDA-leider Buma maandag presenteerde, noemt Van Ojik echter een 'rechts alternatief'. Behalve met het CDA praatte het kabinet de afgelopen tijd ook met GroenLinks over steun in de Eerste Kamer. "Het kabinet zal moeten kiezen: gaat het linksom of rechtsom", zegt Van Ojik maandag.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,863
Diesel1,498

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen