Clicky

 
Transport Online - Vandaag honderden metaalwerkers van bijna veertig bedrijven in staking

Vandaag honderden metaalwerkers van bijna veertig bedrijven in staking

Vandaag honderden metaalwerkers van bijna veertig bedrijven in staking
23-09-2013 16:48 | Arbeidsvoorwaarden | auteur De Redactie

UTRECHT - Honderden metaalwerknemers van bijna veertig verschillende bedrijven doen vandaag mee aan acties en stakingen in de metaal in de regio’s Hoogezand / Groningen, Nijmegen en Den Bosch / Drunen. Bij een aantal van die bedrijven ligt de productie vandaag volledig stil en bij een aantal andere wordt de productie flink ontregeld.

De metaalwerkers staken voor waardering van vakmanschap, een normale loonsverhoging, invloed op hun werktijden en gelijk loon, bij gelijk werk. Allemaal thema’s die de sector aantrekkelijk moeten maken voor jong en oud. Bedrijven waar een fors aantal werknemers in actie zijn, zijn onder andere; Eekels Elektrotechniek (Kolham), diverse scheepswerven (Westerbroek), Alva Laval (Groningen), Lincoln Smitweld (Nijmegen), Smit Transformatoren (Nijmegen), Smit Draad (Nijmegen), Nacco (Nijmegen), Gea Refugeration en Possehl Electronics Nederland (Den Bosch) en Sapa Profiles (Drunen).

FNV Bondgenoten voorzitter Ellen Dekkers en Jacqie van Stigt, bestuurder FNV Metaal spraken hun steun uit aan de metaalwerkers in Nijmegen. Opvallend is verder dat forse aantallen uitzendkrachten zich solidair verklaren met de acties, zo waren er bij Nacco 140 uitzendkrachten die een steunverklaring ondertekenden.

Peter Sloots, voorzitter van de Ondernemingsraad bij Smit Transformatoren: “Het is een duivels dilemma voor ons, de beslissing  om te staken. Op dit moment gaat het goed met de organisatie en is de productie hoog. Als wij nu gaan staken, loopt onze organisatie omzet mis.  Maar wij zien dit als ons laatste redmiddel, want wij blijven strijden voor een goede cao.”

“Wij pikken het niet meer, er wordt aan de top gegraaid, en wij moeten aan alle kanten inleveren, nu willen werkgevers ook nog meer flexibiliteit voor nog minder geld. Als we nu onze poot niet stijf houden, dan zijn we de cao straks kwijt”, aldus een kaderlid uit het Noorden.

Van Stigt: “De actiebereidheid is groot. Zo belangrijk vinden de mensen het dat werkgevers over de brug komen met fatsoenlijke afspraken waarbij werknemers invloed houden op hun werktijden en met een normale loonsverhoging.  Aankomende vrijdag gaan werknemers in de regio Amsterdam, Heerenveen, Rotterdam en Zwolle staken. Onder andere bij Scania, Gispen, Batavus en Cofely.”

De cao-onderhandelingen in de klein- en grootmetaal zijn in juni stukgelopen. De twee cao’s gelden voor bijna een half miljoen mensen. Op 21 juni voerden er al ruim 2500 metaalwerkers actie en afgelopen vrijdag waren er ruim 2700 geregistreerde stakers in Rotterdam en Eindhoven. De metaalwerkers houden vanaf 20 september estafettestakingen op maan- en vrijdagen afwisselend in regio’s, branches en concerns.

In de grootmetaal (Metalektro) werken zo’n 150.000 mensen in onder meer de automobielindustrie, metaalgieterijen, truckbouw, scheepsbouw, chips- en halfgeleiders, vliegtuigbouw, machinefabrieken, vaak ook als toeleverancier. De werkgeversorganisatie is FME-CWM. De kleinmetaal cao (Metaal en Techniek) is een van de grootste cao’s in Nederland. Er werken zo’n 325.000 mensen in verschillende branches zoals de metaalbewerking, installatietechniek, schadeherstel, isolatie, koel- en luchttechniek. Bekende werkgeversorganisaties zijn Metaalunie, Uneto-VNI, FOCWA.

FNV Metaal helpt werkers voor hun belangen op te komen. FNV Metaal wil Gewoon Goed Werk. Werk met genoeg zekerheid, respect en groei voor iedereen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,938
Diesel1,912

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden