Clicky


Duitsland naar de stembus

Duitsland naar de stembus
22-09-2013 10:19 | Buitenland | auteur De Redactie

BERLIJN(Novum/AP) - In Duitsland zijn zondagochtend de stemlokalen geopend voor de Bondsdagverkiezingen. Het partijverbond CDU/CSU van bondskanselier Angela Merkel lijkt de grootste kanshebber op de verkiezingsoverwinning. De grootste vraag lijkt vooral met welke partij of partijen een coalitie kan worden gevormd.

De CDU/CSU zou het liefst de huidige regering met de vrije democraten van de FDP voortzetten, maar die laatste partij verkeert in zwaar weer en het is nog maar de vraag of de FDP de kiesdrempel van vijf procent haalt. Merkel noemt de huidige coalitie de 'succesvolste sinds de hereniging', 23 jaar geleden. Ze wijst daarbij op de solide economie en het werkloosheidscijfer van 6,8 procent, veel lager dan in andere Europese landen.

Als de FDP wegvalt, lijkt een zogenoemde 'grote coalitie' met de sociaaldemocratische SPD de meest waarschijnlijke keuze. Beide partijen zijn van oudsher rivalen, maar regeerden van 2005 tot 2009 al eens eerder samen onder Merkel. SPD-voorman Peer Steinbrück wil zich richten op het verkleinen van de inkomensverschillen tussen arm en rijk en heeft voorgesteld een minimumloon in te voeren. De belasting voor de hoogste inkomens moet van hem omhoog.

De nieuwe partij Alternatief voor Duitsland (AfD) kan de verkiezingsuitslag zondag bemoeilijken. De partij trekt met haar anti-europese programma kiezers weg bij de grote partijen en schurkt in de peilingen tegen de kiesdrempel aan. Mocht de partij in de Bondsdag belanden, dan blijven de oppositiebankjes het hoogst haalbare. Geen van de grote partijen wil verder met het AfD, dat een 'geleidelijke' terugtrekking uit de eurozone wil.

De linkse partijen de Groenen en Die Linke schommelen in de peilingen rond de tien procent. Met name de Groenen zouden voor de CDU/CSU qua signatuur een aantrekkelijk coalitiealternatief kunnen zijn voor de SPD. Die Linke behaagt vooral de linkse kiezer in het voormalige communistische Oost-Duitsland.

Bijna 62 miljoen kiesgerechtigden mogen zondag hun stem uitbrengen.