Clicky


Zijlstra: sociaal akkoord niet heilig

Zijlstra: sociaal akkoord niet heilig
21-09-2013 10:15 | Algemeen | auteur De Redactie

AMSTERDAM(Novum) - VVD-fractieleider Halbe Zijlstra sluit het openbreken van het sociaal akkoord niet uit. Dat meldt de Telegraaf zaterdag op basis van een interview met de fractievoorzitter.

Zijlstra sluit aanpassing van de deal tussen kabinet, werkgevers en werknemers niet uit als dat noodzakelijk is om steun van de oppositie te krijgen voor hervormingen. Zijlstra zegt in de krant dat het sociaal akkoord niet heilig is. "Bij mij is in die zin niks heilig. Het doel is heilig, en dat is dat we dit land klaarstomen voor de toekomst."

Voor de VVD-fractieleider is een breed draagvlak belangrijk. "Maar er moeten ook besluiten worden genomen. Dat weten de sociale partners ook. Die hebben geen sociaal akkoord gesloten zodat daarmee géén besluiten worden genomen", aldus Zijlstra.


In het sociaal akkoord is onder meer afgesproken de WW-duur in te korten en het ontslagrecht aan te passen. Die hervormingen kunnen echter alleen worden doorgevoerd met steun van oppositiepartijen in de senaat, door het ontbreken van een meerderheid van VVD en PvdA in de Eerste Kamer. Partijen als CDA en D66 vinden dat de hervormingen te lang op zich laten wachten en willen sneller actie.