Clicky


Neste Oil verkoopt al haar schepen

Neste Oil verkoopt al haar schepen
20-09-2013 17:05 | Algemeen | auteur De Redactie

HOOGVLIET - Neste Oil is van plan om al haar schepen verkopen en deze via leasecontracten terug huren. Alle managementfuncties en het personeel zal Neste Oil overdoen aan een ander bedrijf. De Neste Shipping charteractiviteiten zullen blijven bestaan en ondergebracht worden bij Neste Oil.

"De vervoersbehoeften zijn in de afgelopen jaren veranderd", legt Neste Oil's voorzitter en CEO, Matti Lievonen uit. "Het aantal ladingen via Neste Shipping zijn gestaag afgenomen. Vanwege het kosten niveau kon Neste Shipping niet goed concurreren op de scheepvaartmarkt. Om voor continuïteit op de lange termijn van ons bedrijf te zorgen zijn wij van plan de scheepvaart te verlaten en onze focus op de ontwikkeling van schoner vervoer verder uit te breiden."

Als onderdeel van de herstructurering van het scheepvaartbedrijf, is Neste Oil van plan de vijf tankers Mastera, Futura, Neste , Kiisla en Suula en de drie sleepboten Ukko, Ahti en Esko te verkopen aan bedrijven die eigendom zijn van Finlands National Emergency Supply Agency en de Ilmarinen Mutual Pension Insurance Company. De schepen worden verkocht tegen de huidige marktwaarde. Neste Oil gaat de schepen via langetermijncontracten terug huren. De schepen blijven onder Finse vlag varen.

Daarnaast verkoopt Neste Oil in een later stadium nog zes van zijn tankers de Tempera, Purha en Jurmo en de tankers Stena Poseidon, Palva, en Stena Arctica, die samen in eigendom zijn met de Stena Group uit Zweden.

Als onderdeel van de herstructurering, zal Neste Shipping ook de managementfuncties met betrekking tot de bemanning en het onderhoud van de schepen onderbrengen bij een ander bedrijf. Bij Neste Shipping werken momenteel ongeveer 300 mensen op zee en 20 mensen aan de wal.

Volgens het bedrijf worden er door de verkoop geen significante meerwaarde of verliezen verwachter. Echter moet het bedrijf 60 miljoen van zijn kapitaal vrijmaken voor de geplande reorganisatie maar verwachte de komende jaren 10 miljoen euro per jaar extra winst te maken.