Transport Online - 'Weggebruikers betaalden 20 miljard belasting'

'Weggebruikers betaalden 20 miljard belasting'

'Weggebruikers betaalden 20 miljard belasting'
20-09-2013 13:32 | Algemeen | auteur De Redactie

(Novum) - Automobilisten hebben vorig jaar bijna twintig miljard euro betaald aan talloze vormen van verkeersbelastingen. Dat blijkt uit een jaarlijks onderzoek van brancheorganisaties RAI en Bovag. De kosten voor weggebruikers lagen daarmee een procent lager dan in 2011. Gemiddeld betaalden automobilisten vorig jaar ruim 2100 euro per voertuig.

Verreweg het meeste geld betaalden weggebruikers vorig jaar aan de rijksoverheid, die 17,6 miljard euro aan verkeersbelastingen ophaalde. Onder meer de accijns op brandstof, de bpm en btw over autoverkopen gaan naar de overheid. De fiscale bijtelling op een auto van de zaak is in de berekeningen nog niet meegenomen, aldus de brancheorganisaties.

Daarnaast betaalden automobilisten vorig jaar zo'n anderhalf miljard euro op aan motorrijtuigenbelasting. Aan gemeenten moesten zij bovendien nog eens ruim zeshonderd miljoen aan parkeergeld overmaken.

Dit jaar verwacht de overheid ruim negentien miljard euro bij weggebruikers te innen. Of dat ook lukt, is echter de vraag: vorig jaar ontving het rijk een slordige achthonderd miljoen minder dan verwacht.

De overheidsinkomsten uit wegverkeer liggen ruim hoger dan de uitgaven. Het rijk gaf vorig jaar 5,2 miljard euro uit aan verkeersvoorzieningen, een bedrag waarin ook de uitgaven aan het spoor zijn meegerekend. Dit jaar heeft de overheid daar 5,1 miljard voor geraamd.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 1 juni t/m zondag 7 juni

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,621
Diesel1,286

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions