Clicky

 
Transport Online - Succesvolle start estafetteacties in de Metaal

Succesvolle start estafetteacties in de Metaal

Succesvolle start estafetteacties in de Metaal
20-09-2013 11:06 | Arbeidsvoorwaarden | auteur De Redactie

ROTTERDAM/EINDHOVEN - Ruim 2200 werknemers in de Metaal uit de regio Rotterdam en Eindhoven legden vandaag het werk neer om te staken in Eindhoven en Rotterdam. Zij willen een goede cao, met waardering voor vakmanschap, een normale loonsverhoging, invloed op hun werktijden en gelijk loon, bij gelijk werk.

De door hun werkgevers voorgestelde verslechteringen en een nullijn, voor ongeveer een half miljoen werknemers, moeten van tafel. Tot deze staking werden ze opgeroepen door FNV Metaal, CNV Vakmensen, de Unie en VHP2.

FNV Metaal, CNV Vakmensen, De Unie en VHP2 organiseerden in juni de eerste landelijke actiedag in de metaal nadat de onderhandelingen voor de klein- en grootmetaal stukliepen in juni. De stakingen vandaag in Rotterdam en Eindhoven zijn tevens de aftrap voor estafetteacties en stakingen in de metaal in verschillende regio's, branches en concerns op de komende maandagen en vrijdagen.

Stakingen gaan door

Jacqie van Stigt en Jos Brocken, bestuurders FNV Metaal: "De opkomst is weer boven verwachting goed. Een krachtig signaal, want de werknemers zijn erg boos. Zij gaan net zo lang door met staken tot de werkgevers over de brug komen met fatsoenlijke afspraken waarbij ze invloed houden op hun werktijden en met een normale loonsverhoging. Maandag zijn er stakingen en acties in het Noorden met ongeveer 400 actievoerders, onder andere bij de scheepswerven. In Den Bosch gaan dan ongeveer 250 mensen staken en ook in Nijmegen wordt gestaakt. De vrijdag erna zullen er in andere plaatsen en regio's stakingen zijn".

Metaalwerknemers in Rotterdam en Eindhoven werden onder andere toegesproken door FNV Bondgenotenvoorzitter Ellen Dekkers en FNV cao coördinator Mariëtte Patijn. Zij spraken klare taal: "Dit kabinet heeft op Prinsjesdag weer een bak aan bezuinigingen over ons heen gegooid. De koopkracht gaat daardoor al vijf jaar fors achteruit. Maar dat is ook omdat de werkgevers niet bereid zijn een fatsoenlijk loon te betalen. De werknemers in de metaal hebben recht op een normale loonsverhoging. Dus die moet er ook komen."

Tekort aan vakkrachten

Daarnaast riepen zij, en de vertegenwoordigers van de organiserende vakbonden, de werkgevers op om in de metaal, waar een groot tekort aan vakkrachten wordt verwacht en er op plaatsen ook al sprake is van moeilijk te vervullen vacatures te investeren in mensen en Gewoon Goed Werk: "En dan bedoelen we vaste banen. Zodat jongeren perspectief krijgen op vast, volwaardig, werk en dat (buitenlandse) flexwerkers gelijk loon voor gelijk werk krijgen en niet zoals nu stelselmatig worden onderbetaald."

Maak sector aantrekkelijk voor jongeren

Veel FNV Metaal leden die werken in de Klein- en grootmetaal kwamen aan het woord in Rotterdam en Eindhoven. Operator Jacqueline Kessing van Kobelco Welding of Europe: "Ik vind het belangrijk dat de metaal aantrekkelijker wordt voor jongeren en dan bedoel ik ook jongere vrouwen. Nu zijn er te lage jeugdschalen tot 23 jaar. Terwijl velen al vanaf hun achttiende beginnen met werken in de metaal. Ze hebben dan al veel ervaring en vakmanschap opgedaan. Het is eerlijker als ze dan ook volwaardig worden beloond in plaats van klein te worden gehouden. Dus schaf die lage jeugdloonschalen af en bied jongeren vaste contracten aan. Dan maak je het tenminste echt aantrekkelijk in de metaal."

Stakende bedrijven

Werknemers van onder andere de volgende bedrijven staakten vandaag in Eindhoven en Rotterdam: DAF, VDL Nedcar, Cox Geelen, Kuhn, Nyrstar, Chromalloy, Tata Steel Service Center Maastricht, Nedzink, Caradon Stelrad, Heerema, Brusch, Cofely,  Imtech , Hollandia, Keppel Verolme, Lely, Croon, Snijders Electro, Koni, Damen, Nedstaal, FN Steel, IHC Merwede, Gamko, TTD en tal van andere bedrijven.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,951
Diesel1,572

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats
meer logistieke marktplaats